Új út a Tátrában: Trio Syncron Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/02/19
Hirdetés
Február elején három magyar mászó új mix utat (300 m, M5) nyitott  a Tátrában a Nagyszalóki-gerincpúp alatt, melyet immár a tatry.nfo is regisztrált. Kocsis Dávid beszámolója a mászásról.
A Magas-Tátrában, a Nagyszalóki-csúcs északi gerincének kiemelkedése a Slavkovská kopa (magyar elnevezése szerint Nagyszalóki-gerincpúp), melynek észak-nyugati fala szép mix mászó gyakorlatokra nyújt lehetőséget a vasait koptatni éhes mászónak. Január első hétvégéjén ismertem meg először a helyet. Már akkor kinéztem egy új útvonal lehetőséget a fal közepén megbúvó „piramis” alakú tömb jobb bordáján, melyre akkor sajnos az időjárás nem adott lehetőséget. Februárban sikerült újra eljutnom ide, most két másik barátommal, Ruskó Andrással és Szederkényi Miklóssal. Szombati nap a 17-es jelű „Dáma s péřovkou” nevű utat másztuk M4-ért, 60-as szélben. A kondik a falban nem voltak tökéletesek, de legalább tartott aminek kellett. Szinkronban másztuk végig, így egy előttünk beszállt csapatot megelőztünk az útban.

A szinkronmászás mindig kétes. Nagy bizalom és összhang kell a pajtások között, sok hibázási lehetőség nincs, mivel nincs biztosító ember. Azért Miki másodban egy kicsit letesztelte az elölmászói képességeimet, ha ilyen esetben meg kell tartani valakit. Az előző nap sikerén felbuzdulva, és a jobb időjárási viszonyok közrejátszásával vasárnapra nekilódultunk a kinézett új útvonal lehetőségének. Az eleje egy füves mixes M3 bevágás. Emiatt szintén szinkronban indultunk neki. Én ismét előmászóként.



A mászás részletes beszámolója, további fotókkal illusztrálva a 4bakancs.com oldalon olvasható.

Forrás és fotó: http://4bakancs.com
Hirdetés
Hirdetés