Különös optikai jelenség: halo melléknap a Gyömbéren Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/02/06
Hirdetés
Három napkorong egy időben. A képek nem a Marson, még csak nem is egy sci-fi film forgatásán, hanem a szomszédos Szlovákiában készültek. Magyar hegymászó és fotós kapta lencsevégre ezt a különleges égi színjátékot, a „szivárványos naptükröződést”, közismertebb nevén a halo melléknapot. Ez egy nagyon ritka, rövid ideig tartó, többnyire magashegyi természeti jelenség, emiatt ritkán is fotózható. A látványos légköroptikai tüneményt  többnyire a 8-12 kilométer magasságban képződő fátyolfelhők, a cirrusok, illetve az alattuk elhelyezkedő pehelyfelhők (cirrostratusok) jégkristályain megtörő fény alakítja ki. Emiatt egy időben a napkorong két oldalán szimmetrikusan két újabb, szivárványudvarral körbeölelt kisebb naptükröződés is látható. Ezért nevezik melléknapnak is.

A képeken jól látható a két felhőréteg és a köztes térben létrejött égi díszlet. A különleges fotósorozatot Elekes Attila készítette 2014. január 25-én, az Alacsony-Tátra legmagasabb pontján, a 2043 méteres Gyömbér- (Ďumbier-) csúcson.

A fotók készítője, Elekes Attila beszámolója saját facebook oldalán:
"A képek nem a Marson készültek, hanem 2043 méteren, -24 fokban, a Gyömbér hétvégi csúcshódításán, a Tátrában. Erőfeszítésünket egy különleges égi színjáték, a halojelenség "szivárványos-naptükröződése" jutalmazta. Ez egy nagyon ritka, rövid ideig tartó, többnyire magashegyi természeti jelenség, emiatt ritkán is fotózható... A látványos légköroptikai tünemény a halojelenségek közé tartozik. Ezeknek a többségét a 8-12 kilométer magasan képződő fátyolfelhők, a cirrusok, illetve a pehelyfelhők (cirrostratusok) jégkristályain megtörő fény alakítja ki. Emiatt egyidőben a fő éltető Nap két oldalán még két szimmetrikus szivárvány-udvarral körbeölelt kisebb Naptükröződés látható... Ezért nevezik melléknapnak is, angolosan 'sun-dog'-nak. Mindez nem az optika trükkje, pár percig tényleg szabad szemmel látható is a jelenség.
A még sajgó izomlázat, a csontig hatoló hideget gondolatban sem, de a nem mindennapi látványt szeretném veletek megosztani. Remélem, sikerül... :)"











Forrás: http://mno.hu; Fotók: Elekes Attila
Hirdetés
Hirdetés