Halálos baleset a Tengerszem-csúcson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2014/01/11
Hirdetés
Nehéz napjuk volt ma a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentőinek a Lengyel-Tátrában. Több mentőakciót is végrehajtottak a nap folyamán, az egyik baleset sajnos egy turista halálával végződött. Az első hívás egy turistacsoporttól érkezett a TOPR ügyeletére, akik a Konrád-púpon (Kopa Kondracka) rekedtek. Miközben folyt a mentőakció, újabb segélykérés érkezett a Tengerszem-csúcs (Rysy) közeléből, majd néhány perc múlva még egy a Svinica (Świnica) térségéből. Amikor a hegyimentők elérték a Tengerszem-csúcs közelében balesetet szenvedett turistát, az már nem mutatott életjeleket. A baleset körülményei nem ismertek, csak annyit lehet tudni, hogy a férfi nagy magasságban kicsúszott, és nem élte túl a zuhanást.

E repülés során ereszkedtek le a hegyimentők ahhoz a két turistához, akik kicsúsztak a Svinicára vezető turistaúton. Itt a balesetet szenvedett nő kritikus, a vele együtt túrázó és kicsúszó férfi súlyos állapotban került a zakopanei kórházba.
A mentésekben érintettek (a Konrád-púpon mentést kérő három turista kivételével, akik nem voltak felkészülve a téli feltételekre) hágóvasat viselt, és megfelelő felszereléssel rendelkezett, de a Tátrában jelenleg nagyon kedvezőtlenek a túrázás feltételei. A hegyekben a néhány napos felmelegedés után megérkezett a lehűlés. Kevés a hó, az is keményre fagyott, melyből itt-ott kisebb-nagyobb sziklák emelkednek ki. Ez a változás meglepte a Tátrában túrázó turistákat.
A mai mentőakciókban összesen tíz hegyimentő vett részt, és a helikopter részvételének köszönhetően még a sötétség beállta előtt sikerült befejezni a mentőakciókat. Ha nem tudták volna használni a helikoptert, akkor legalább 30 hegyimentőre lett volna szükség, és a Svinicán balestet szenvedett nő valószínűleg nem élte volna túl a balesetet.

Forrás és fotó: http://krakow.gazeta.pl
Hirdetés
Hirdetés