Tátrai hangulatok – A Magas-Tátra régi képeslapokon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/12/16
Hirdetés
Kattints a nagyításhoz
Örömteli hírrel szolgálhatok a Tátra-barátoknak, a Magas-Tátra turistaösvényeit járó honfitársaimnak, a hegység történelme, múltja és jelene, a XX. század elejének tátrai hangulata iránt érdeklődők széles táborának. Hamarosan megjelenik legújabb, „Tátrai hangulatok” című képeslapos könyvem, amely nem más, mint egy képeslapalbum, melyben képeslapok segítségével szeretném felidézni a millennium utáni évek tátrai világát, hangulatát. Természetesen korabeli képeslapokról van szó, amelyeket a képeslapkiadás hőskorában, a XIX. század utolsó éveitől kezdődően az I. világháború végéig adtak postára, vagy vásároltak meg őseink. Már maga az is kisebb csoda, hogy ezek a lapok átvészelték két világháború pusztítását, az elmúlt 100 év viharait, címzettjük vagy őrzőjük, tulajdonosuk életének sorsfordító eseményeit, boldog vagy szomorú pillanatait. Átvészelték, és gondos kezekbe kerülve újjáélednek a gyűjtők albumaiban, és remélhetőleg újjáélednek majd e könyv lapjain is. 


Tátrai hangulatok – Történelmi séta a Magas-Tátrában
Saját gyűjteményem, valamint néhány képeslapgyűjtő barátom lapjainak felhasználásával állítottam össze ezt a helytörténeti képeslapalbumot, melyben kizárólag 1920 előtt kiadott lapok szerepelnek. A 41 kiadó csaknem 300 képeslapja az enyémmel együtt hét gyűjteményből kerül ki. Az album lapjain Podbanszkótól indulva többek között Csorbatón, Tátrafüreden és Tátralomnicon keresztül kelet felé végigmegyünk a Tátra körúton, sőt néhány lap erejéig a Lengyel-Tátrába is bepillantást nyerhetünk. A képeslapokon és a hozzájuk kapcsolódó leírásban bemutatom a települések szebb, ismertebb épületeit. A településekhez kapcsolódóan a fontosabb völgyek, akkor már létező menedékházak, túra- és hegymászócélpontok is bemutatásra kerülnek.
Az egyes képeslapokhoz kapcsolódóan leírom, hogy mi látható a képeslapon, a fontosabb épületek esetében építésének idejével és további sorsával együtt. Azok a kiadók, amelyeknek lapjai szerepelnek az albumban, egyik lapjuknál pár szóban szintén le vannak írva, olyan mélységig, ami egy amatőr képeslap-gyűjtőt érdekelhet. Szintén néhány mondattal leírom a fontosabb nyomdai technikákat (kőnyomat, autochrom), a különleges kiadásokat (holdfényes, relief, leporelló, ablakos).
Fontos része a szövegnek a képeslapok hangulatának visszaadása. Ennek érdekében sok esetben leírom a címzést, eredeti szóhasználattal és helyesírással, illetve amikor érdekes a szöveg, azt is, szintén a képeslapon olvasható formában, eredeti helyesírással. Vannak lapok, amelyeknél érdekes lehet a címzett, esetleg a feladó személye, vannak hangulatos, kimondottan a Tátrához, az ott töltött időhöz kapcsolódó üdvözletek, ahogy persze semleges, de mégis olyan hangulatú sorok, amelyeket úgy gondoltam, át kell adni az olvasónak.
Kattints a nagyításhoz
A cikkhez mellékelek két oldalt a hamarosan megjelenő könyv kéziratából. Ezek az oldalak tartalmilag megegyeznek a majdan megjelenő album lapjaival, kivitelükben azonban természetesen mások, hiszen ezek csak a kézirat lapjai, nincsenek nyomdai úton formázva, díszítve. A www.kepeslaposkonyvek.hu oldalon a „Képeslapos könyvek” fülre kattintva néhány oldal erejéig lehetőség van belenézni a kiadónál eddig megjelent, hasonló témájú albumokba is, így látható, milyen szép kivitelű könyvre lehet számítani.

Hosszú ideig tart, amíg egy képeslapgyűjteményből elkészül egy képeslapalbum. Nem volt könnyű a több száz képeslap közül kiválogatni azokat, amelyek végül bekerültek az albumba. Ennek a hosszú folyamatnak fontos állomásához érkeztünk most, az Agenda Natura Kiadóval történt megegyezés után ugyanis már csak egy lépés választ el attól, hogy a „Tátrai hangulatok” című képeslapalbum megjelenjen. Ehhez kérem most a Tátra barátok, a Magas-Tátra régi világa iránt érdeklődők, a képeslapgyűjtők, minden barátom, ismerősöm, túratársam, összességében minden érdeklődő segítségét.

Előrendelés
Kattints a nagyításhoz
Akinek sikerült felkeltenem az érdeklődését, és szeretne kedvezményes áron vásárolni a hamarosan megjelenő albumból, azt az alábbi adatoknak a tatraihangulatok@gmail.com e-mail címre történő elküldésével máris megrendelheti: Könyv darabszáma – Név – Település – Utca, házszám – Irányítószám – Telefonszám – e-mail cím.
Az A4 formátumú, 160 oldalas album ára előrendelés esetén 4.599.- Ft, később, a megjelenés után, a kiadótól történő vásárlás esetén viszont 5.499.- Ft lesz. Ehhez jön még a postaköltség, amely egy könyv esetében 700.- Ft körül van. Az előrendelt könyveket az Agenda Natura Kiadótól a GLS futárszolgálat fogja eljuttatni a megrendelők címére. Az album megjelenésének várható időpontja 2014. február-március.
A kedvezményes áron elérhető előrendelés két okból is fontos. Számomra, mint az album szerzője számára azért, mert a nyomdagépeket csak megfelelő számú előrendelést követően indítják be. Az érdeklődők, leendő vásárlók számára viszont azért, mivel ez az exkluzív kivitelű képeslapalbum nem kerül hagyományos könyvesbolti terjesztésre, az albumot a megjelenés után csak a kiadótól, illetve a később megjelölt néhány helyszínen lehet majd megvásárolni, akkor már viszont csak a normál áron.

Kérés az olvasókhoz
Azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulok most az olvasóhoz, hogy aki teheti, és érdekli a könyv témája, az a „Tátrai hangulatok” kedvezményes áron történő előrendelésével támogassa a képeslapalbum mielőbbi megjelenését.
Ugyancsak kérem az olvasót, hogy ezt a cikket, ezt a lehetőséget továbbítsa barátainak, ismerőseinek, mindenkinek, akiről úgy gondolja, érdekli a Tátra múltja és jelene, érdeklik a régi idők képeslapjai. Az album megjelenését támogató megosztásokat ezúttal is köszönöm!
Az albummal, az előrendeléssel kapcsolatos kérdésekben a tatraihangulatok@gmail.com címen szívesen állok az érdeklődők rendelkezésére.

Lejegyezte: Nagy Árpád.
Hirdetés
Hirdetés