Lezuhant egy mászó a Jég-völgyi-vállról Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/11/10
Hirdetés
2013. november 9-én este egy szlovák hegymászó kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, mivel a Jég-völgyi-vállról (Žadný Ľadový štít) a Kis-Jég-völgy (Ľadová dolinka) irányába történő ereszkedés közben az útvonal felső negyedében lezuhant a mászótársa, akivel ezután minden kapcsolatot elveszített. A hegyimentők egy csoportja azonnal a két hegymászó mentésére indult. A Tátrában jelenleg nagyon kedvezőtlenek a feltételek, egész nap esett, nagy magasságban pedig havazott, az átázott terepet nedves hóréteg borítja. A hegyimentők első csoportja szombat éjjel kénytelen volt visszatérni, mivel a lehullott nedves hó miatt, amely nem tapad a nedves felületen, kisebb lavinák veszélyeztették őket. Vasárnap kora reggel aztán a hegyimentők második csoportjának sikerült elérni a segítséget kérő hegymászót. A Tátra északi oldalán szakadozott felhőréteg kezdett kialakulni, ezért a szlovák hegyimentők a lengyel hegyimentők helikopterének segítségét kérték. A megérkező helikopter első repülése során csörlővel a fedélzetére vette a segítséget kérő mászót, akit hypothermia gyanújával a zakopanei kórházba szállítottak. A segítséget kérő mászót az elsődleges orvosi ellátás után kiengedték a kórházból, őt a HZS szállította vissza Szlovákiába.

A völgyben közben gyorsan változó alacsony felhőzet alakultak ki, emiatt az első repülés után nem volt lehetőség a lezuhant hegymászó további keresésére. Az időjárási feltételek javulása és az ég kitisztulása után a szlovák hegyimentők ismét lengyel társaik segítségét kérték egy második repüléshez. A helikopter kétszeri repülése során a lengyel hegyimentők a levegőből, a szlovákok a földön átkutatták az egész területet, azonban nem akadtak a lezuhant hegymászó nyomára. A mentőakcióban a Magas-Tátrából és a Szlovák Paradicsomból 20 hegyimentő vett részt. Amint az időjárás lehetővé teszi, és a keresés nem fenyegeti a hegyimentők életét, folytatják a keresést.

Frissítés 2013. november 12. 21:00.
Ma reggel 10 hegyimentő két lavinamentő kutya segítségével folytatta a szombaton eltűnt, és eddig nem talált hegymászó keresését. Mivel közben kicsit javultak a feltételek, a keresésbe bekapcsolódott a Belügyminisztérium helikoptere is, amely a hegymászóterepre szállította a hegyimentőket. A nagyon kitett terepen instabil hóviszonyokat találtak, helyenként a hegyimentőket veszélyeztető kisebb lavinák alakultak ki. A nehéz terep ellenére a két mentőkutya, Nero és Brix alig három perccel a keresés megkezdése után a Kis-Jég-völgy felső katlanában 30 cm-es laza hóréteg alatt megtalálta a keresett 49 éves hegymászót, aki ekkor már semmilyen életjelet nem mutatott. Ez a laza hóréteg volt az oka annak, hogy az eddigi, rossz látási körülmények között végzett keresés nem vezetett eredményre. A szerencsétlenül járt hegymászó holttestét a helikopter a hegyimentőkkel együtt a Tarajkára szállította, ahonnan az újtátrafüredi hullaházba vitték a földi maradványokat. A HZS igazgatója köszönetét fejezte ki a mentésben részt vevő valamennyi hegyimentőnek és a helikopter személyzetének, egyúttal azt is elmondta, hogy a hegyi mentőakciók során meglehetősen ritka dolog, hogy mentőkutyát alkalmazzanak ennyire kitett terepen.
A szerencsétlenül járt hegymászó megtalálásáról készült videó itt tekinthető meg!
Forrás és fotó: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés