Tragédia a Tengerszem-csúcsra vezető láncos úton Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/29
Hirdetés
A Tengerszem-csúcsra vezető turistaút láncos szakaszán ma délután lezuhant egy turista, és a helyszínen életét vesztette. Ahogy a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese elmondta, délután 14 óra után kapták a bejelentést a balesetről. Miután a hegyimentők helikopterrel a helyszínre érkeztek, kiderült, hogy a balesetet szenvedett turista elhunyt. A baleset a turistaútnak a Tengerszem-sziklabegy (Grzedy pod Rysami) nevű szakaszán történt, ahol a 23 éves fiatalember valószínűleg megcsúszott a jeges sziklákon, és a mélybe zuhant.

Mivel nem voltak szemtanúk, nem lehet tudni, mi okozhatta a balesetet, a szerencsétlenségről a zuhanó embert észlelő turisták tettek bejelentést. A jelek szerint a férfi nem volt felkészülve a hegyekben uralkodó körülményekre, hiszen egy Adidas edzőcipővel a lábán indult a végzetes túrára. A holttest elszállításában hat hegyimentő vett részt. 
A Tátra magasabban fekvő részein nehéz körülmények várják a túrázókat, egyes helyeken, főleg az északi lejtőkön havas és jeges szakaszok váltják egymást. Nagyon veszélyes a teljes Sas út, a Vadorzó-hágóba, a Chałubiński-kapuba és a Liptói-határhegyre vezető turistaút, ezeken útvonalakon bárhol találkozhatunk lefagyott, jeges szakaszokkal. Ezért a túrák során nagyon óvatosnak kell lenni, nem szabad hibázni, mert ahogy ez a baleset is bizonyítja, az könnyen tragédiához vezethet.
Ilyen körülmények között  még a bakancs is megcsúszhat a jeges köveken, sziklákon, a hágóvas használata viszont még túlságosan korai ebben az időszakban. A hegyimentők azt javasolják, hogy ilyen körülmények között tartózkodjunk a 2000 méter feletti régióba vezető túráktól.

Hirdetés
Hirdetés