Mennyi bírságot fizethetünk a Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/09/16
Hirdetés
A Tátrában járó sok turista nincs tisztában a tátrai tavakban történő fürdőzésre vonatkozó tilalommal. A tátrai tavak és patakok ugyanis az ötödik, a legszigorúbb védelmi szint alá tartoznak. Néhány turista azonban úgy gondolja, szabad strandként használhatja ezeket a folyó- és állóvizeket, ugyanakkor akár egy lábmosásért is bírságot szabhatnak ki a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) őrei. „A Csorbai-tó és más tavak az ötödik, legmagasabb szintű védettséget élvezik a nemzeti park területén belül, amelynek köszönhetően bármilyen tevékenység tilos ezekben a vizekben” – mondta Pavol Král, a TANAP ökológusa. „Ez vonatkozik az úszásra is. Nem sok vállalkozó szellemű turista van, aki szívesen megmártózna a 10 °C-os vízben, de mindig vannak kalandorok. Azonban már abban az esetben is bírságra számíthatnak, ha csak a lábukat mossák meg a tavakban” – tette hozzá.

A bírság összege a körülményektől függ. Ján Šeleng, a TANAP Igazgatóság természetvédelmi őre elmondta, hogy a bírság maximális összege 66 € lehet. Ha azonban azt látják, hogy a turisták csak a lábukat áztatják tavakban, csak figyelmeztetik őket a szabálytalanságra. „A látogatási rend különösen súlyos megsértése, vagy a jelentős károkozás viszont büntető feljelentést vonhat maga után” – mondta el. A természetvédelmi őröket hivatalos személynek kell tekinteni, akik a rendőrökkel azonos elbírálás alá esnek, az ellenük intézett támadást tehát bűncselekménynek kell tekinteni.

Különféle szabálytalanságok miatt kiszabható bírságok a TANAP területén:
Dohányzás az erdőben...... 30 €
Fürdőzés a tavakban......... 66 €
Turistautak lerövidítése.. 10-30 €
Szemetelés.................. 10 €-tól
Tiltott területen való mozgás 20-60 €
Bivakolás..................... 20-60 €
Szabadon engedett kutyák 10-60 €
Azokban az esetekben, amikor a bírság összege két értékhatár között van megállapítva, a konkrét összeget a természetvédelmi őr határozza meg.
Forrás és fotó: http://vas.cas.sk

Hirdetés
Hirdetés