Új felvonó Tátralomnicon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/17
Hirdetés
A Tatry mountain resorts (TMR) új felvonó építését tervezi Tátralomnicon, a Start átszállóállomás és a Kő-pataki-tó között. „Az építkezés tavasszal kezdődik, az új lift a 2013/2014-es téli szezonban már utasokat szállíthat” – tájékoztatott Vladimír Čukan, a TMR igazgatója. Az új felvonón 15 személyes gondolák fognak közlekedni. Ez azonos azzal a típussal, amelyet ezen a télen adtak át a Chopok déli lejtőjén, a Kosodrevina szálló és a csúcs között. Ez a technológia a szakember szerint kedvezőtlen időjárási körülmények között is nagyobb biztonságot nyújt az utasoknak. A felvonó akkor is közlekedhet, amikor a szél sebessége eléri a 24 vagy 25 m/s értéket. A jelenlegi felvonók csak 16 m/s szélerősségig közlekedhetnek biztonságosan. Az új felvonó jelentősen, a jelenlegi óránkénti 900 főről 2400 főre növeli a szállítási kapacitást.

A beruházás becsült összege mintegy 6 millió €. A fejlesztések következő fázisában a társaság előkészíti a Grandhotel Praha közelében építendő új felvonó terveit. „Itt új kiszolgáló létesítmények, további parkolóhelyek létesítésére van szükség, amelyek jelenleg nem állnak rendelkezésre” – tette hozzá az igazgató.
Elmondta továbbá, hogy a Lomnici-nyeregbe új felvonó építését jelenleg nem tervezik. Meg kell várni a Tarajkán létesítendő új síközpont kivitelezését. „A Tarajka jelenleg előkészítés alatt áll. A fejlesztési lehetőségek felmérése során meg kell vizsgálni a terep tulajdonságokat, az energiaforrásokat és a közműveket” – mondta Čukan. Ez a folyamat időigényes, jelen pillanatban még lehetetlen megmondani, mikor kerülhet sor a tervek megvalósítására ezen a helyszínen. A további beruházások tehát elsősorban Tátralomnicot érintik, és csak azután következhet Ótátrafüred.
Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: lanovky.sk
Hirdetés
Hirdetés