Tragikus baleset a Svinicán Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/05/03
Hirdetés
Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői csütörtökön reggel 7 óra után szállították a zakopanei kórházba annak a 24 éves zakopanei férfinak a holttestét, aki egy nappal korábban, szerdán este ért végzetes baleset a Lengyel-Tátrában, a Svinica csúcsa alatt. A TOPR egyik tapasztalt hegyimentősének fia szerdán az utolsó felvonóval ment fel a Gáspár-csúcsra, majd egyedül indult a Svinica irányába. A TOPR ügyeletét 21 órakor értesítették, hogy a férfi nem tért haza. A család azt is jelezte, hogy valahol a Svinica körzetében kellene tartózkodnia. A hegyimentők a Gąsienica-völgyből és a Lengyel-Öt-tó völgyéből is megkezdték a keresést a Svinica irányába. Miután a csúcson illetve közvetlen környezetében nem találták, tovább folytatták a keresést.

A fiatal férfi holttestét végül hajnali 3 óra körül találták meg a Zöld-Gąsienica-völgy déli részén található Svinica-katlanban (Świnicka Kotlinka), a Svinica északi lábánál. Halálának oka valószínűleg nagy magasságból történő kicsúszás lehetett, az elsődleges megállapítások szerint megtalálásakor már több órája halott volt. A hegyimentők tájékoztatása szerint a férfi felkészülten vágott neki a túrának, sokat járt a hegyekben, ismerte a területet.
A Svinicára vezető turistaúton gyakorlatilag már nincs hó. A hegyimentők szerint viszont az jelenti a veszélyt, hogy az ösvényt a legnehezebb részeken még hó és jég borítja. Ezeken a részeken csak hágóvasban lehet biztonságban haladni. Gyakorlott turistáknak ez nem jelenthet gondot, tapasztalatlan turistáknak viszont nem ajánlják ezt az útvonalat.
Hirdetés
Hirdetés