Tatra Balsam – tradicionális ízek új formában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/05/08
Hirdetés
Április 16-án ünnepélyes keretek között, számos meghívott jelenlétében mutatták be Szlovákia legújabb büszkeségét, a Tatra Balsam nevű új gyógynövénylikőr kollekciót. A hegyi gyógynövények kivonatát tartalmazó likőrök összetételét hagyományos tátraalji receptúra alapján állították össze. Az ötletgazda Ing. Jaromír Dubay, aki a hegyvidéki területeken ismert recepteket használta, bevallja: „Szeretem az országot, a hagyományokat, a természetet. Mindenütt találhatunk népi, generációk óta használt, apáról fiúra öröklődő házi recepteket a gyógytinktúrák előállításáról. A Tátrában a mai napig ismernek és használnak néhány ilyen készítményt. Ezekkel a természet által inspirált készítményekkel az egész országnak szeretnénk bemutatni ezeket a hagyományokat”.

A Balsam szó jelzi a likőrök gyógyító hatását, valamint kapcsolatát az egészségüggyel. Ezen kívül a szelídség, a gondoskodás és a pozitív érzelmek szinonimájaként is értelmezhetjük az elnevezést. A Tatra elnevezés pedig jelzi a tátrai régióval való kapcsolatot, hiszen az ott megtalálható gyógynövényeket már ősidők óta használják különböző gyógyászati készítmények, gyógyteák előállításához (pl. Cyprián teája). A hegységet különféle gyógynövények jellemzik, már Cyprián barát is megcsodálta és lejegyezte szépségüket. A Tatra Balsam előállításához a kiváló minőségű forrásvízen kívül olyan gyógynövényeket használtak fel, melyek kedvező hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, az emésztőrendszerre, a légutakra, a szív vérellátására, valamint nyugtatják az idegrendszert. Bár a gyógynövénylikőrnek nincs közvetlen terápiás hatása, de a likőrt alkotó egyes gyógynövényeket gyakran használják a népi gyógyászatban.
A szlovák piac legújabb gyógylikőrjét a Nestville Distillery nevű társaság hozta forgalomba, mégpedig öt különféle ízben. A likőrök mindegyike mintegy 20 gyógynövényt tartalmaz. Annak érdekében, hogy a különböző ízek harmóniája teljes legyen, az italt 2 hónapig speciális tartályokban érlelik. „A részletes összetételt nem áruljuk el, de a likőröket különféle hegyi gyógynövények kombinációjából állítottuk elő úgy, hogy a hagyományos népi receptek alapján előállított folyadék az íz, illat és szín tökéletes harmóniáját alkotja. Legérdekesebb az összetétele a Forest Wind nevű italnak, melynek alapját a fiatal fenyőhajtások adják” – mondta Dubay, a Nestville Distillery igazgatója.
Az új likőr több tátrai szállodában már ez év kezdetétől kapható. Az ital az április 16-án megtartott ünnepélyes keresztelő után kerül kiskereskedelmi forgalomba azzal a céllal, hogy ezek a hagyományos likőrök továbbra is fennmaradjanak és mindenki által hozzáférhetők legyenek.

A Tatra Balsam az alábbi ízekben kapható:
Tatra Balsam LIQUEUR (33 %-os)
Finom mézízű édes gyógynövény likőr, amely hegyi gyógynövények kivonatából készült.

Tatra Balsam BITTER LIQUEUR (35 %-os keserűlikőr)
Finom mézízű keserű gyógynövény likőr, amely hegyi gyógynövények kivonatából és gyógynövények forrázatából készült.

Tatra Balsam ŠPECIÁL 52
Különleges gyógynövény likőr, amely gyógynövény kivonatokból álló alapon lime, fahéj és méz kompozíciójával készült. A likőr bazsalikomot, levendulát, majoránnát és más gyógynövényt tartalmaz.

Tatra Balsam BITTER CITRUS (30 %-os keserű citrus)
Finom citromos ízű keserű gyógynövény likőr, amely hegyi gyógynövények kivonatából és gyógynövények forrázatából készült citrom hozzáadásával. Ízét finoman dúsították, méz illatú.

Tatra Balsam FOREST WIND (35 %-os)
Hagyományos gyógynövény likőr, melyben az ízek és az illatok harmóniája a friss fiatal tűlevelű erdőkre emlékeztet.
Forrás és fotó: http://www.aktuality.sk; http://www.nestville.sk; www.webnoviny.sk
Hirdetés
Hirdetés