Összegyűjtik a téli útjelző póznákat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/05/27
Hirdetés
A hóval együtt ezekben a hetekben fokozatosan eltűnnek a tátrai völgyekből a téli útjelző póznák is. A turistautak nyomvonaláról közel 1000 darab oszlopot gyűjtenek össze és raknak el a következő téli szezonra a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (Štátne lesy TANAPu) munkatársai. Ezután a turisták ismét csak a turistautak nyári nyomvonalán közlekedhetnek. Az oszlopok csak azokon a helyeken maradnak kinn, ahol a turistaút nyári nyomvonala megegyezik a télivel, de a fákra festett jelzések eltűntek a szélvihar vagy a szúkárok nyomán elpusztult fákkal együtt.
Az alpesi környezetben évente mintegy 95 km jelzett turistaúton közlekedhetnek a turisták. A karókkal jelzett útvonalak hossza változó, elsősorban a hótakaró mennyiségétől függ. Karókkal jelzik az út nyomvonalát az össze menedékházhoz, amely a téli időszakban is nyitva tart. Ez azt jelenti, hogy a Hunfalvy-völgyi menedékházat kivéve valamennyi tátrai menedékházhoz biztonsággal eljuthatunk a karókat követve. Ugyancsak karók jelzik télen az utat a völgyek azon pontjáig, ameddig a téli zárlat idején eljuthatunk, valamint azokon az útszakaszokon, ahol időközben kipusztult az erdő.

Egyes területeken, valamint a jelzett turistautaknak az erdőhatár fölötti egyes szakaszain egész évben kinn hagyják az útjelző oszlopokat. Ezt például olyan helyen alkalmazzák, ahol akár már az első hó eltüntetheti a földön lévő sziklákra felfestett jelzéseket, és az oszlopok hiányában nem lehet biztonsággal tájékozódni. Ezek az oszlopok azonban csak hozzávetőlegesen mutatják a helyes irányba vezető utat, mivel ezek nagyobb térközönként helyezkednek el, és előfordulhat, hogy nagy köd esetén nem lehet látni egyiktől a másikig.
A nyári szezon idején a nemzeti park munkatársai megkezdik a felkészülést a következő téli idényre. Ezt időben el kell kezdeni, mivel az oszlopok egyharmada a téli körülmények között általában megsérül vagy megsemmisül. A turistautak és a turisztikai információs hálózat fenntartása és gondozása mellett minden évben újrafestik egy évente meghatározott színű turistaútvonalak jelzéseit. 2012-ben a zöld jelzéseket festették újra, ez mintegy 200 km jelzett útvonal újrafestését jelentette a nemzeti park dolgozóinak.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés