Újabb lavina a Francia-vályúban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/02/26
Hirdetés

Február 26-án, kedden, miközben síelők használták a pályát, lavina csúszott le a tátralomnici síközpontban, a Lomnici-nyereg alatt lévő Francia-vályúban. A lavinát vétlen síelők mechanikusan indították el, és akkor még nem volt ismert, hogy sikerült-e mindenkinek kimenekülnie a lavina útjából. A Hegyi Mentőszolgálat hegyimentői lavinakereső kutyákat használva a sípálya személyzetével együtt azonnal hozzáláttak a lavinamező átkutatásához.

A kutatáshoz további hegyimentőket és lavinamentő kutyákat kértek a HZS ótátrafüredi regionális központjából. Miután a kereső és mentőcsapat átvizsgálta a területet, megállapították, hogy nem találtak senkit a hó alatt, és senki senkinek nem hiányzik.
A Magas-Tátrában jelenleg 3-as fokozatú lavinaveszély van érvényben. A síelő, aki figyelmen kívül hagyta a sípálya lavinaveszélyre figyelmeztető tábláját, nem csak saját, hanem mások testi épségét is veszélyeztette.
A lavina utáni állapotról készült felvételek a HZS weboldalán tekinthetők meg.

A szerkesztő megjegyzése:
Alig egy hónappal ezelőtt, február 5-én már volt egy spontán lavina ugyanezen a lejtőn. Az akkori lavina töréspontjánál a hófal vastagsága több mint 1 méter volt, a lavina hossza elérte az 500 métert. A hegyimentők az eset után vizuálisan átvizsgálták a helyszínt, és megállapították, hogy személyi sérülés nem történt.

A mai napon nem csak a Francia-vályúban, hanem a Felvidék szinte minden hegységében voltak lavinák. A laviny.sk tájékoztatása szerint a Liptói-Tátrában található Zsári-völgyben, a Jalóci-dombról (Príslop) a Zsári menedékház irányába tartó Központi-vályúban délelőtt 11:00 körül indult el az első lavina, amely megállt a vízesések között. Ennek hossza 800 méter volt. Csaknem 2 órával később ugyanabban az árokban, de az előbbinél magasabb pontról újabb lavina indult el, amely már csak a Šarafi-vízesés alatt rakta le terhét. Ennek hossza már 1400 méter volt. Ezeken kívül kisebb lavinák csúsztak le a szomszédos völgyekben és vályúkban is. 

Forrás és fotó: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés