Lavina a Kis-Tarpataki-völgyben, a Tófal alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/05
Hirdetés

Január 5-én, szombaton a déli órákban lavina sodort el öt turistát a Kis-Tarpataki-völgyben, az ismert és népszerű Téry-menedékházhoz vezető útvonalon. A turisták a Téry-menedékházhoz igyekeztek, amikor a Nagy-kaptató nevű hegyoldal alatt egy, valószínűleg a Tófalról lezúduló lavina elsodorta őket, négyüket részben, egyiküket teljesen betemetve. Néhány perccel a lavina után a részben eltemetetteknek sikerült magukat kiásni, és azonnal hozzáláttak betemetett társuk kereséséhez, akit rövid idő alatt szintén kiástak a hó alól.

Szerencsére a turisták egyike sem szenvedett súlyos sérüléseket, ezért a csehekből és szlovákokból álló csoport úgy döntött, hogy lassan leereszkednek szálláshelyükre, a Zamkovszky-menedékházhoz. Útban lefelé, az erdőhatár közelében találkoztak a mentésükre igyekvő hegyimentőkkel, akik motoros szánokkal indultak a helyszínre.
Az intenzív havazás miatt a magashegyi terepeken gyorsan változnak a túrázás feltételei, ezért a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) az 5 fokozatú nemzetközi skálán 3-as fokozatú, vagyis fokozott lavinaveszély figyelmeztetést adott ki.
Forrás: http://www.hzs.sk, http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: Balra a Nagy-kaptató
Hirdetés
Hirdetés