Ismét napirenden a Tátra alatti alagút terve Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/04
Hirdetés

A magas-tátrai sípályák üzemeltetőinek hosszú távú tervei között az elmúlt hetekben ismét felmerült egy, a hegység alatt vezető alagút építésének terve, amely a hegység szlovák és lengyel oldalát kötné össze. A terv ezúttal a közösen megpályázni kívánt 2022-es Téli Olimpiai Játékok kapcsán került szóba, ellene azonban a környezetvédők máris felemelték hangjukat.

Mint az oldal olvasói is bizonyára emlékeznek rá, alagút építési tervek felmerültek már a közelmúltban is, az építkezés azonban nem valósult meg. „Az egész történet számomra fikciónak tűnik. Ez inkább reklám, mint reális elképzelés. Szerintem nincs szükség az alagútra, hiszen más közlekedési eszközökkel megoldott az összeköttetés. Az alagútban közlekedő turisták különben sem láthatnák a gyönyörű tájat” – mondta el egy helyi lakos.
Az egyik lehetséges elképzelés szerint Csorbató települést és Zakopanét kötnék össze a hegy alatti alagúttal. Ebben az esetben egy 7 km hosszú vasútvonalat kellene kiépíteni. „Jelenleg nehéz konkrétumokról beszélni, további egyeztetésekre és pontosításokra van szükség” – mondta el Bohuš Hlavatý, a Tatry Mountain Resorts (TMR) igazgatótanácsának elnöke. A végleges döntéshez először is el kell nyerni a 2022-es Téli Olimpia megrendezésének jogát. Az ehhez szükséges szándéknyilatkozatot már aláírták a két szomszédos ország nemzeti olimpiai bizottságai.
Az alagút tervei ellen a környezetvédők máris tiltakoznak. A Tátrai Nemzeti Park Igazgatósága (TANAP) véleménye szerint a magasabb szintű védelem nem teszi lehetővé az alagút megépítését. „Tisztában vagyunk vele, hogy még mindig vannak beépítetlen területek, de biztosan nem a természetben. Ez valódi problémát jelentene. Addig, amíg nem tudjuk a konkrét elképzeléseket, nehéz bármit is mondani. Mindenesetre számunkra a természet védelme a legfontosabb” – mondta Pavol Majko, a TANAP igazgatója. Hozzátette, hogy nem tudja elképzelni, hogy egy, az északi és a déli oldalt összekötő vasút végállomása Csorbatón legyen. Nem támogatja az alagút építését az Erdővédelmi Egyesület sem. Teljesen kizárják annak a lehetőségét, hogy a vasútvonal a Csendes- és a Kapor-völgyön vezessen végig. „Ilyen javaslat volt már a múltban is, de most is teljesen elfogadhatatlannak tartjuk. Figyelemmel fogjuk kísérni a tervezés menetét, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy az alagút ne valósuljon meg. Ez őrültség” – mondta Erik Baláž, az egyesület képviselője. Az egyesület vezetője szerint az alagút terve egyszerűen ostobaságnak tekinthető. „Akár ökológiai, akár gazdasági oldalról nézzük, ez az igazság”.
A Közlekedési Minisztérium szerint a Tátra alatti alagút terve irreális. A Csorbató és Zakopane között tervezett vasúti alagút nem szerepel a szlovák vasúthálózat kiemelt fejlesztési tervei között. „Egy ilyen alagút megépítése nem élvez prioritást a Szlovák Köztársaság vasúthálózatának fejlesztése során” – mondta el Martin Kóňa regionális szóvivő. „Tekintettel az általunk üzemeltetett, számos helyi problémával küszködő hálózat jelenlegi állapotára, valamint az általános költségvetési feszültségekre, a kormányzati konszolidáció idején nem érzem reálisnak az elképzelést” – tette hozzá a szóvivő.
Hirdetés
Hirdetés