Hótalpas túrák: a havasok csendjének mélyén Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/27
Hirdetés

Ha hatalmas havazások borítják el a környező hegyeket, indulhatunk a legjobb téli elfoglaltságra, a hótalpas túrákra. Nem kíván különösebb előképzettséget, bátran belevághatunk ebbe a mókába,  csak hótalp, helyismeret, elszántság és erőnlét szükségeltetik hozzá: mindből egy jó nagy adaggal...
A mechanizmus lényege, hogy a hótalp nagy felületén egyenletesen oszlik el testsúlyunk, ezzel is csökkentve a hóba süppedés mélységét. Elindulás előtt fokozott figyelemmel tájékozódjunk a tervezett túrahelyszín várható időjárásáról, lavina és hóviszonyairól, és szerezzünk be egy megbízható térképet is.

Hótalpat lehet bérelni is, de ha ráéreztünk az ízére, akkor érdemes beszerezni egy sajátot. A legjobban használhatók a síkötéshez hasonló rögzítő rendszerrel rendelkezők, hiszen ezeknek sarokemelőjük is van, ami nagyban megkönnyíti a meredek lejtőn felfelé haladást. A hótalpak alján erős acélszegek vésődnek bele a felszínbe, csökkentve ezzel a hátracsúszás veszélyét: ez különösen fagyott havon, firnen, jeges szakaszokon jön különösen jól. Fontos még egy jó erős túrabot is, hogy ezzel is segítsük a hegyen előre és felfelé haladásunkat, és megőrizzük stabilitásunkat az ingatag helyzetekben is. A túra előtt a vásárolt vagy bérelt hótalpat a megfelelő lábméretre kell állítani.
Forrás és fotó: http://utazom.com
Hirdetés
Hirdetés