Idegenvezetővel vagy hegyi vezetővel? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/28
Hirdetés

Ha a lehető legszebb élményekkel szeretnénk távozni a hegyekből, ha szeretnénk sok érdekességet megtudni arról a tájról, ahol túrázunk, és ha szeretnénk biztonságban érezni magunkat és elkerülni az esetleges balesetveszélyes helyzeteket, bízzuk a vezetést profi szakemberekre. Azt, hogy idegenvezetőt vagy hegyi vezetőt fogadunk, nagymértékben függ a túra célpontjától.

Amennyiben csak egy könnyebb sétát szeretnénk tenni könnyű terepen, például a Csorbai-tó vagy a Poprádi-tó körül, vagy akár a Tar-pataki-vízesésekhez, de közben szeretnénk minél több érdekes és értékes információhoz jutni, abban az esetben legjobb, ha idegenvezető segítségét vesszük igénybe.
Abban az esetben viszont, ha igényesebb, a jelzett turistautakon kívüli területre irányuló túrára vállalkozunk, nyilvánvaló, hogy hegyi vezetőt kell fogadnunk. A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) vezetője, Jozef Janiga elmondta, hogy az idegenvezetők szerepe véget ér a jelzett ösvényeken. A hegyi vezetők, amellett, hogy nagyobb biztonságot jelent a velük való túrázás, legálissá is teszik a jelzett turistautakon kívüli túrát. A Tátrában dolgozó vezetők valamennyien UIAMG (Union Internationale des Associations des Guides of Montagne, Hegyi Vezetők Szövetségének Nemzetközi Egyesülete) licenccel rendelkező, tapasztal vezetők, akik díjazás ellenében vezetik a turistákat a Magas-Tátrában és a világ más magashegységeiben, a jelzett turistautakon, és azokon kívül is.
Forrás és fotó: http://vas.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés