Lábbeli a hegyekben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/04
Hirdetés

A hegyekben a turisták lábán a legkülönbözőbb fajtájú lábbeliket láthatunk. A legtöbb embernél megszokott bakancs mellett sokan edzőcipőben, vagy akár csak szandálban vágnak neki a hegyeknek. A nem megfelelő cipőválasztás azonban könnyen fájdalmas sérülésekhez vezethet. Pavol Kuna, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) tagja mondja el ezzel kapcsolatos tapasztalatait.

„Megtörtént, hogy a Téry-menedékháznál találkoztam valakivel, akinek a lábán néhány milliméter vastag papucs volt, miközben a hátán 80 kg-os hátizsákot cipelt” – idézte fel az egyik milyen esetet a hegyimentő. Véleménye szerint a hegyekben használt lábbelinek néhány egyszerű kritériumnak kell megfelelnie. „A megfelelő lábbelinek a boka fölé kell érnie, hiszen a boka védelme kulcsfontosságú. A fűzőket szorosan meg kell húzni, hogy szilárdan fogják a lábfejet”.
A szakember erősen kifogásolja, hogy a turisták egy része az utóbbi években egyre könnyebb szandálokban indul a hegyekbe. „Régebben a turisták jobban felkészültek a magashegyi körülményekre, biztonságos vibram talpú cipőkben közlekedtek. Ma egyre több turistát látni edzőcipőben”. Ivan Kolcún, az egyik magas-tátrai sportszerüzlet tulajdonosa elmondta, hogy különösen a dél-koreai és a japán turisták használnak előszeretettel edzőcipőt. „Ez a felelőtlenség egyre inkább jellemző a magyar turistákra is. A lengyelek, a csehek és a szlovákok általában túracipőben túráznak” – mondta a kereskedő. A kereskedők általában stabil, jó minőségű túracipőt ajánlanak a vevőiknek. „Ha azonban egy-egy tapasztalt ügyfél valamilyen könnyebb lábbeli szeretne, akkor sziklás terepre alkalmas szilárd cipőt tudunk neki ajánlani” – tette hozzá.
Túrázásra alkalmas cipők osztályozása (a mellékelt fotó alapján):
A kategória (kékesszürke) – könnyű cipő erdei túrákhoz és könnyed tavasz, nyári és őszi túrákhoz.
B kategória (barna) – keményebb, teljesen bőr cipő tavaszi, nyári és őszi, valamint impregnálás után téli túrákhoz.
C kategória (zöld) – keménytalpú cipő egész éves használatra
D kategória (fekete) – gleccserjáró cipő, expedíciós túrázáshoz.
Forrás és fotó: http://vas.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés