Tragikus baleset a Zerge-csorbánál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/09
Hirdetés

A Zerge-csorba létrája
Szombaton délután ismét, 2 héten belül immár a harmadik tragikus baleset történt a Lengyel-Tátrában. A baleset a Sas úton, a Zerge-csorba közelében (egyes információk szerint a csorbába vezető vaslétrán) történt, kb. délután 2 óra körül. A szerencsétlenül járt 31 éves, orosz nemzetiségű turista a Zerge-csorba felé történő ereszkedés közben valószínűleg megcsúszott és lezuhant a magasból. Csak feltételezni lehet, hogy talán elvesztette az egyensúlyát a Zerge-csorbába vezető vaslétrán, vagy annak közelében.

A kedvezőtlen időjárási körülmények, az eső és a köd miatt a hegyimentők nem tudták használni a helikoptert, így gyalogosan érkeztek a helyszínre, de már csak a férfi halálának beálltát tudták megállapítani, a holttestet a zakopanei kórházba szállították. A balesetnek nem voltak szemtanúi, arra járó turisták vették észre meg a mélyben fekvő teste, és értesítették a hegyimentőket.
A TOPR figyelmezteti a menedékházak feletti régióba induló turistákat, hogy a turistautak nyomvonalát több helyen nagyobb foltokban hó fedi, az utak csúszósak, és a köd is nehezíti a tájékozódást. A magashegyi régióban 10 °C a hőmérséklet, esik az eső, rosszak a látási viszonyok. A télről megmaradt nagy mennyiségű hófoltokon való áthaladás során továbbra is ajánlott a hágóvas használata.
300 méteres zuhanást élt túl egy 30 éves nő még csütörtökön a Sas út keleti végpontja, a Kereszt-nyereg közelében. A turista a nyereg Lengyel-Öt-tó völgye felőli oldalán csúszott meg, ám csodával határos módon komolyabb sérülések nélkül, számos zúzódással, horzsolással megúszta a kora délután bekövetkezett balesetet. A zuhanást hihetetlen szerencsével túlélő nőt a helyszíni elsősegélynyújtást követően a hegyimentők helikopterrel a zakopanei kórház sürgősségi osztályára szállították.
Hirdetés
Hirdetés