Kezdődik a nyári szezon a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/15
Hirdetés

Június 16-a sokak által várt jeles nap a Tátrában, ettől a naptól ismét korlátozás nélkül használhatók a menedékházak fölötti jelzett turistautak a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) területén. A téli zárlat feloldására minden évben június 16-án kerül sor, ettől a naptól október 31-ig ismét szabadon használható a magashegyi környezetben vezető, télen lezárt kb. 230 km hosszúságú túraútvonal.

A magashegyek szerelmesei a nyári időszakban több mint 650 km jelzett turistaúton túrázhatnak a Magas-, a Liptói- és a Bélai-Tátrában. A nemzeti park területén a turisták csak saját felelősségükre mozoghatnak, annak szem előtt tartásával, hogy a magashegyi hágókba, csúcsokra vezető utak egyes szakaszai nyár elején még hóval vannak borítva. A hóval borított területeken nagy a kicsúszás veszélye, ezért a megfelelő tapasztalat és felszerelés nélkül útnak induló turisták inkább halasszák későbbre az ilyen helyekre tervezett túráikat. A tavaszi időszakban végzett magashegyi túrák másik veszélyforrásai a kőlavinák. A téli fagyok által széttöredezett köveket az olvadó, elfolyó hó kimossa, ezáltal a turistákra is veszélyes kőlavinák alakulhatnak ki.
Szintén szombattól használhatják ismét a turisták a négy, télen lezárt tanösvényt, így a nyári szezonban összesen nyolc tanösvényen túrázhatunk. Az egész évben használható Zverovka, Murány-alja (Podmuráň), Partizán-kórház (Partizánska nemocnica) és Források (Pramenisko) tanösvény mellett június 16-tól teljes hosszában járható a Csorbatótól a Poprádi-tóig vezető tanösvény, a Hátsó-Rézaknák-völgyében a Javorináról a Kopa-hágóig vezető tanösvény, a Juráni-völgyben vezető tanösvény, valamint a Rohácsi-tavak mentén vezető tanösvény.
A téli zárlatot a TANAP az 1980/1981-es téli szezonban vezette be, elsősorban a zergék és mormoták nyugalmának biztosítása, valamint a tavaszi időszakban a növényzet kímélése érdekében. A lezárások másik jelentős szempontja a turisták testi épségének megvédése a téli körülmények között. A TANAP a Magas- és a Liptói-Tátrában, valamint a Szepesi Magurán közel 740 km jelzett turistautat felügyel. Ebben az évben a TANAP munkatársai a zöld jelzésű turistautak jelzéseinek felújítását fogják elvégezni, közel 200 km. hosszban.

Június 15. és 24. között több napos kulturális rendezvénysorozattal nyitják meg a 2012-es nyári turistaszezont a Magas-Tátrában. A rendezvénysorozat első eseményére június 15-én kerül sor, ekkortól lehet ismét csónakázni a Csorbai-tó vizén, kezdetét veszi tehát az ötödik évad a tavon történő csónakázás 30 év kényszerszünet után történt újjáélesztése óta. Továbbra is 11 fából készült csónak és egy kenu áll a látogatók rendelkezésére. Az 50 perces csónakázásért 15-19 €-t kell fizetni az érdeklődőknek a hajó típusától függően, ami 1-2 €-val több, mint az elmúlt évi ár. Az elmúlt évben 3201 menet során 9675 személy vette igénybe ezt az egyre népszerűbb szolgáltatást. A Csorbai-tó az egyetlen állóvíz a Tátrában, ahol megengedett a csónakázás, a múltban viszont több tavon, pl. a Poprádi-tavon is lehetett csónakázni.
A Csorbai-tavon történő csónakázás közel 130 éves múltra tekint vissza. A település története 1872-ig nyúlik vissza, ekkor építették fel a tó partján az első épületet. Valószínűleg nem sokkal az első épületek felépítése után megkezdődött a csónakázás, hiszen 1880-ban már egy móló és egy kis kunyhó is állt a tó partján a csónakok számára. Az egyes időszakokban igen népszerű csónakázási lehetőséget közel 100 év elteltével, az 1970-es évek végén a tó egyre nagyobb mérvű szennyezettsége, valamint a látogatók által tanúsított fegyelmezetlenségek miatt szüntették meg.
Hirdetés
Hirdetés