Emelkednek a hegyivezetők díjai Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/19
Hirdetés

Június 15-én végre ismét megnyitották a Tátrában a téli zárlat miatt tiltott turistautakat. A szezonális zárlat június 15-én, pénteken véget ért. Rossz hír a tátrai csúcsok szerelmeseinek, hogy idén emelkednek a hegyi vezetővel látogatható csúcsokra alkalmazható hegyi vezetők árai. A menedékházakhoz vezető legtöbb túraútvonal már hómentes, a magashegyi hágókat és nyergeket azonban még hó borítja.

A turistáknak arra kell készülni, hogy annak ellenére, hogy a hegyek lábánál nyári meleg van, a magasabban fekvő terepen még téli felszerelésre is szükség lehet. „Jó minőségű bakancs, túrabot, hágóvas és túracsákány a legfontosabb eszközök, amelyekkel elkerülhető a veszélyes kicsúszás és lezuhanás” – mondta Michal Gerčák hegyimentő, egyben a Hegyi Vezetők Egyesületének vezetője. Felkészült hegyi vezetők várják azokat a turistákat, akik a nem jelzett turistautakon szeretnének feljutni egy-egy tátrai csúcsra. „A legnagyobb érdeklődés hagyományosan a Gerlachfalvi-, a Lomnici-, a Jég-völgyi- és a Tátra-csúcs iránt nyilvánul meg„ – mondta a szakember.
Az új szezon specialitásaként lehetőséget kínálnak arra, hogy a turisták az úttörők által kitaposott útvonalon is meghódíthatják a csúcsokat. Hegyi vezetők igénybevétele esetén az elmúlt évinél magasabb díjakra kell számítani. „Az árak kissé módosultak, a Gerlachfalvi-csúcsra például 3 személynek a tavalyi 233 €-val szemben ebben az évben 255 €-t kell fizetni” – mondta az egyesület vezetője.
Néhány csúcs ára 2012-ben:
Koncsiszta (2535 m): 174 € (+15 %) 3 személynek Ò indulás a Sziléziai-háztól; menetidő: 6 óra; könnyű.
Gerlachfalvi-csúcs (2655 m): 255 € (+ 9 %) 3 személynek Ò indulás a Sziléziai-háztól; menetidő: 8-9 óra; nehéz túra.
Lomnici-csúcs (2632 m): 174 € (+ 16 %) 3 személynek Ò indulás a Lomnici-nyeregből; menetidő: 4-5 óra; közepesen nehéz túra.
Jég-völgyi-csúcs (2627 m): 242 € (+ 21 %) 3 személynek Ò indulás a Tarajkáról; menetidő: 3-4 óra; közepesen nehéz túra.
Késmárki-csúcs (2556 m): 217 € (+ 21 %) 3 személynek Ò indulás a Kő-pataki-tótól; menetidő: 3-4 óra; közepesen nehéz túra.
Forrás és fotó: http://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés