Hazajáró pillanatok Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/13
Hirdetés

A Duna TV-ben hetente látható Hazajáró című turisztikai magazinműsor a nyári szünet közeledtével váratlan újdonsággal kedveskedett a műsor kedvelőinek. Május első napjaiban az egyik legnépszerűbb videómegosztó oldalra felkerültek az eddig látott műsorok forgatása során rögzített, de adásba nem került pillanatokat bemutató filmfelvételek.

A 2-3 perc hosszúságú, szöveg nélküli rövid klipekben kellemes zenei aláfestéssel követhetjük nyomon a műsor eddig nem látott pillanatait. Egyelőre 13 adás kisfilmje nézhető meg, de a műsor készítőitől származó információk szerint folyamatosan kerülnek feltöltésre a további rövidfilmek.

„Elindulni és hazatérni.”
A „Hazajáró” hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját.
A 2011. október 9-én útjára indult Hazajáró, amely a magyar turisták magazinműsora alcímet viseli, a  YouTube videómegosztón itt érhető el.

A Tátrát és a környező hegységeket bemutató rövidfilmek elérhetősége:

"A Magas Tátra mintegy fénypontját, koronáját képezi a magyarföld nagy részét elboritó Karpatoknak. Ezen roppant hegytömeg rendkivül nagyszerü és meglepő látványt nyujt. Ez a mi országunk legerősebb határköve, védfala, melly gigasi karjaival mintegy eltakarni, fentartóztatni látszik az éjszaki hatalomnak hazánk mesgyéire irányzott pillantásait, vágyait. Számos csúcsaival úgy áll ott Tátránk, mint meséinkben a kincset őriző sokfejü sárkány, melly fölhegyzett fülekkel figyelmez a jelen és jövő titkaira." – Vahot Imre (1846) --- Teljes műsor - 2011. október 9.

"Az egész Alacsony-Tátra hegylánczolata, mely a megyét nyugattól délnek a keleti határig ívalakúlag keríti be, közel 80 kilométernyi hosszaságban, a szebbnél szebb tájképek sokaságával büszkélkedik. A hegylánczolat aljában az elszórtan kandikáló kisebb-nagyobb községek fehérre meszelt faházikói, sugár tornyú templomai s a messzeségben kéklő hegykúpok változatos csoportjai elragadó tájképpé egyesűlnek." --- Teljes műsor - 2012. február 19.

"A Pieninek a Központi-Kárpátok legkeletibb bástyájaként a Szepesség és Galícia határán emelkedik. A merész sziklaalakzatok díszítette különleges geológiai képződmény a Kárpátok egyik legkiterjedtebb mészkőszirtje. Közel 1000 méteres ormait a Vöröskolostornál éri el a Dunajec folyó, hogy éles kanyarulatokkal áttörve a szűk szurdokban, meredek, sziklás hegyoldalakkal ékesített hasadékvölgyet képezzen." --- Teljes műsor - 2011. október 16.

"A Dunajec lenyűgöző, romantikus búcsúját hazánktól a legnagyszerűbb a hagyományokhoz hűen tutajjal végigjárni. A csaknem 10 km-es szakaszon a tutajozás eme nagy ügyességet és fizikai erőt is igénylő mesterségét a gorálok űzik már évszázadok óta. Korábban még fát szállítottak ladikjaikon, azóta a keskeny, kivájt fatörzsekből összeállított legendás vízi járművek már csak a turistákat szolgálják."
Forrás: Hazajáró
Hirdetés
Hirdetés