A Lomnici-csúcson rekedt három hegymászó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/04
Hirdetés

Pénteken a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségére volt szükség három, a Lomnici-csúcson rekedt szlovák hegymászó mentéséhez, akik már három napja a csúcson rekedtek. Az erős fagyok miatt, amelyek az utóbbi napokban Szlovákiát is elérték, nem lehetett biztonságban működtetni a csúcsra vezető kabinos felvonót. Amennyiben a külső hőmérséklet hosszú távon egy bizonyos érték alá esik, az acélszerkezetek törékennyé válnak.

A kötélpálya üzemeltetési szabályzata nem teszi lehetővé, hogy ilyen körülmények között elindítsák a felvonót. A következő napokra szóló időjárási előrejelzés amellett, hogy erős fagyokat jelez, élénk északkeleti szelet is jósol, ami fokozza a hidegérzetet.
A mentési műveletek –30 °C-ban nagyon korlátozottak. Négy hegyimentő érkezett az immár három napja a csúcson rekedt szlovákok segítségére a szükséges hegymászó felszereléssel és meleg ruhákkal. A Lomnici-nyereg felé történő mentési művelet során a hegyimentők a biztonság érdekében kötéltechnikát alkalmaztak. A Lomnici-nyeregből a bajba jutott három hegymászót a sípályát üzemeltető TMR lánctalpas járművével vitték le a Kő-pataki-tóhoz, ahonnan kabinos felvonóval jutottak vissza Tátralomnicra.
Hirdetés
Hirdetés