A Tátra télen, avagy hegyek mindenkinek Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/12/28
Hirdetés

Nagy-vízesés a Kis-Tarpataki-völgyben
Megérkezett a tél, a nyáron ki nem vett szabadság aktív pihenéssel való eltöltésének ideje. Ha elegünk van a strandokból, a turisták tömegéből, az ajándékboltokból és a perzselő napból, látogassunk el arra a helyre, amely az évnek ebben a részében csendes és nyugodt. Kevés a turista, aki mégis itt van, az valószínűleg nem „vasárnapi” turista, és néha még szép időt is kifoghatunk.

Legyünk biztonságban a hegyekben.
A hegyekben novemberben és decemberben már havas és jeges utakat találunk. Ilyenkor megfelelő felszerelés és meleg ruházat nélkül nem szabad túrára indulni. Néhány turistaút veszélyes, az időjárás pedig szeszélyes lehet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy átlagos kondícióban lévő turistának nem is érdemes nekivágni a hegyeknek. Éppen ellenkezőleg. Amennyiben értelmes és biztonságos, a saját képességeinknek megfelelő úticélt találunk magunknak, az előttünk álló nehézségekért kárpótlást nyújtanak majd a ránk váró élmények. Legyünk tisztában a tervezett út hosszával, ne becsüljük túl saját képességeinket, ne adjunk munkát a Hegyi Mentőszolgálatnak. Amikor a hegyekben már téli körülmények uralkodnak, a túra előtt érdemes konzultálni a Hegyi Mentőszolgálattal: havazott-e, jegesek-e az utak, láthatóak-e a jelzések, lehetséges-e arra túrázni?

Felszerelés: Téli cipő, kamásli, bélelt nadrág, gyapjú fölső, túrabotok.
Téli túra során különösen fontos a megfelelő ruházat és felszerelés. Időben lássunk hozzá a felszerelés beszerzéséhez. A legfontosabb a cipő. Nem érdemes takarékoskodni – egy ismert márka megfelelő lábbelije, még ha nem is túl olcsó, gyorsan megtérül. Milyen legyen a téli túracipőnk? Magas szárú, boka fölé érő, megfelelő tapadású, és ami a legfontosabb – meleg! Az elfagyott láb gyorsabban elfárad. Függetlenül attól, hogy milyen anyagból készült a cipő, alaposan be kell kenni impregnálóval, hogy ne ázzon át a hóban. A cipőre és a nadrágszárra húzzunk vízálló lábszárvédőt, amely megvédi az átnedvesedéstől lábunknak a térd és a boka közötti részét, valamint a cipő felső részét.
Ne feledjük, hogy az időjárás a hegyekben finoman szólva is változékony. Havazásban rendkívül fontos a megfelelő szigetelőréteggel ellátott meleg nadrág. Enyhébb téli időben elég egy jó minőségű polár, fölé pedig egy vízhatlan kabát, kemény fagyban azonban melegebben kell öltözni. Kabát vásárlásakor ne csak az árat figyeljük! Az olcsóbb kabátok a legváratlanabb pillanatokban okozhatnak kellemetlen meglepetéseket. Ne felejtsük otthon a megfelelő sapkát és a meleg kesztyűt sem. Ugyancsak fontos a megfelelően beállított túrabot, amelynek hosszát úgy kell beállítani, hogy álló helyzetben, a földre helyezett bottal könyökünk 90 °-os szöget zárjon be. A túrabotnak vannak hívei és ellenzői is. Az azonban biztos, hogy ezzel tudjuk legkönnyebben megtartani egyensúlyunkat, különösen akkor, ha nehéz hátizsákot cipelünk.

Hátizsák és minden más, avagy menedékház a hegyen.
Amennyiben több napos túrát tervezünk, fontos a kényelmes, könnyű hátizsák, megfelelő derékövvel, puha vállpántokkal, legalább 70-80 liter űrtartalommal. Mit vigyünk magunkkal a hegyekbe, amennyiben legalább egy hetet ott akarunk tölteni, és közben menedékházakban szeretnénk megszállni? A szükséges ruházat mellett fontos lehet pl. egy bicska, néhány méter vékony, erős zsineg, elem- vagy fejlámpa, impregnálószer, fém pohár, varrókészlet és erős cérna. Na és az élelmiszerek, melyeknél fő szempont az olcsóság (kivéve, ha a menedékházban kívánunk étkezni, ami drágább, de finom). A kettőt akár kombinálhatjuk is. Szintén fontos a jó minőségű termosz, amelyben az elkészített tea még 7-8 óra elteltével is nagyon meleg marad. A téli hidegben néhány korty forró tea csodát tesz az emberrel, főleg egy hosszú, hideg nap végén, amikor kiderül, hogy a menedékház még mindig csak az előttünk álló gerinc mögött található.
Készen állunk egy tátrai túrára? Mielőtt útnak indulunk, írjuk fel a Hegyi Mentőszolgálat, valamint a menedékház telefonszámát telefonunkba. Időben foglaljunk szállást a menedékházban, ahol a következő napokat szeretnénk eltölteni, különben kényelmetlen éjszaka várhat ránk, pl. a menedékház ebédlőjének padlóján. Természetesen lenni kell a hátizsákunkban egy könnyen használható térképnek, ami nélkül nem szabad a Tátrába indulni. Indulás előtt tanulmányozzuk az útvonalat, hogy – különösen télen – nehogy ránk sötétedjen a hegyen. A holdfényes éjszakák különösen kiemelik a hegyek vad szépségét, de ezt a legjobb néhány percre a menedékháztól megcsodálni.

A Tátra turistaútjain. Kulturált viselkedés mindenek előtt.
Első alkalommal túrázunk a hegyekben? Nem értjük, miért üdvözlik egymást az idegenek „Helló” vagy „Jó napot” köszöntéssel? A válasz egyszerű – ez egy régi szokás a Tátrában. Persze a zsúfolt utakon ennek nincs sok értelme, de ha félóránként találkozunk emberrel, kedvünk támad beszélgetni. És mivel a szemből érkezővel ellenkező irányban megyünk, hasznos lehet megkérdezni, hogy néz ki az előttünk álló út, milyen nehézségek várnak ránk. Összességében elmondhatjuk, hogy aki a fenti tanácsokat megfogadva indul túrázni, arra minden bizonnyal felejthetetlen napok várnak a Tátrában.
Hirdetés
Hirdetés