Tartsuk tisztán a tátrai turistautakat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/08
Hirdetés
A korábban hagyományosnak mondható egynapos szemétgyűjtési akciókkal szemben mostantól már egész évben gyűjthetjük a hulladékot a Magas-Tátra turistaútjain. A Tátrai Szépítő Egylet (Tatranský Okrášlovací Spolok, TOS) reményei szerint az egyszerű turisták többsége képes lesz tenni valamit annak a hegységnek a tisztaságáért, amelyet meglátogat. Ez az akció a TANAP Állami Erdészet által immár 32 éve minden nyári szezon végén megszervezett „Tiszta hegyek” program kiegészítő eseménye.

A program arra szeretné tanítani a hegyekbe látogatókat, hogy ne dobálják el maguk után a szemetet a tátrai völgyekben és a településeken. A Tátrai Szépítő Egylet vonzó ajándékok felajánlásával szeretné érdekeltté tenni a turistákat abban, hogy lehozzák a hegyről az ott felhalmozott hulladékot.
A turisták három helyszínen szerezhetik be a hulladékgyűjtéshez szükséges biológiailag lebomló műanyagzsákokat. Tátralomnicon a felvonó alsó állomásánál található információs irodánál, Ótátrafüreden a tarajkai sikló alsó állomásánál, valamint Csorbatón, a Park Snow információs irodánál. Tátralomnicon és Ótátrafüreden ezeken a helyeken van lehetőség az összegyűjtött hulladéknak a kihelyezett konténerekbe való elhelyezésére is, Csorbatón pedig a gyalogoshíd alatti konténerekben lehet elhelyezni a hulladékot. Az akcióban részt vevőket vonzó ajándékokkal jutalmazzák a szervezők. Az ajándéksorsoláson mindenki részt vesz, aki legalább fél zsák szemetet összegyűjt, és ennek leadását a gyűjtőhelyen fotóval tudja bizonyítani. A fotókat beküldők között értékes díjak kerülnek kisorsolásra, a fődíj egy szép tátrai kirándulás.
Hirdetés
Hirdetés