Nem biztonságos az esti túrázás Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/01
Hirdetés
Kőember jelezheti az utat
Az elmúlt időszakban több esetben is amiatt riasztották a Hegyi Mentőszolgálatot, mert a sötétedés beálltával több turista eltévedt a turistautakon. A mentőakciók szerencsére minden esetben jól végződtek. „Az esti eltévedések elsődleges oka, hogy a turisták túl későn indulnak el túrázni” – mondta Michal Kriššák, a Hegyi Mentőszolgálat munkatársa. Jó példa erre egy, a közelmúltban történt eset, amikor egy lengyel házaspár 11.00 órakor indult el a Tarajkáról, hogy a Kőpataki-tó és a Nagy-Morgás-hágó érintésével eljusson a Zöld-tóhoz, majd ugyanezen az útvonalon vissza a Tarajkára.

A hegyivezetők szerint ez a túra kb. 5 órát vesz igénybe egy irányban. A házaspár pechjére a Zöld-tónál eső kapta el őket, emiatt két órás várakozásra kényszerültek. „Ez így már nagyon hosszú túra lett. Nem volt náluk víz, sem világítóeszköz, így hívták a hegyimentőket. Ráadásul a hölgy görcsöt kapott, nem tudott mozogni, így segítségre szorult.”
Az eset tipikus példája nem csak annak, hogyan befolyásolhatja a túra végkimenetelét a késői indulás, de annak is, ha valaki túlértékeli saját erejét és képességeit. Ezért Kriššák azt javasolja, hogy a választott túrákra mindig lehetőleg korán reggel induljunk. Különösen fontos ez most, amikor júniushoz és júliushoz képest már rövidebbek a nappalok, amelyek az ősz közeledtével egyre csak rövidülnek. Nem szabad megfeledkeznünk a délutáni viharok jelentette kockázatról, valamint az ehhez kapcsolódó csapadékról sem.
A Hegyi Mentőszolgálat alábbi alapvető utasításainak betartásával elkerülhetők a felesleges problémák, és nem tesszük fel szerencsejátékra egészségünket és életünket. A Hegyi Mentőszolgálat azt javasolja a turistáknak, hogy a túra megkezdése előtt térképekről vagy túrakalauzokból tájékozódjunk a tervezett túra nehézségéről, időigényességéről. A túra kiválasztása során mindig az adott évszaknak megfelelő térképeket használjuk. A túrát korán reggel kezdjük meg, hogy még sötétedés előtt be tudjuk fejezni. Általában úgy lehet számolni, hogy egy magashegyi túra célpontjáról történő visszatérés az felfelé vezető út idejének 70 %-át veszi igénybe. A hegyvidéki terepen nagy segítséget jelent a túrabot használata. Túráinkra megfelelő ruházatban és cipőben induljunk el. Magashegyi túrák esetében még nyári időszakban is ajánlott a hátizsákban tartalék meleg ruhát, kesztyűt és sapkát magunkkal vinni. Nem utolsósorban pedig ne feledkezzünk meg a szükséges ennivalóról és a megfelelő mennyiségű folyadékról.
Hirdetés
Hirdetés