Két halott a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/25
Hirdetés
A Gerlach a Kerek-dombról
Különböző helyszíneken két halott férfit találtak ma a Magas-Tátrában. Az egyik holttestet a Furkota-völgyben, közvetlenül a Szoliszkó menedékházhoz vezető turistaút elágazása közelében, a másikat pedig a Gerlachfalvi-csúcs alatti területen találták meg arra járó turisták. A két baleset részletei egyelőre nem ismertek, haláluk okát megtudva folyamatosan frissítem a bejegyzést.

Frissítés 2011. augusztus 26. 10.00 óra:
Augusztus 25-én, nem sokkal dél után érkezett a riasztás a Hegyi Mentőszolgálat ügyeletére. Négyfős szlovák hegymászócsapat indult a Martin úton át a Gerlachfalvi-csúcsra. A gerincen, a Lavina-csúcs (Laninový štít) közelében egyikük megmagyarázhatatlan okokból lecsatolta magát a kötélről, és eltávolodott a csoporttól. A csoport tagjai ezután csak a lehulló kövek hangját hallották, és hiába kiabáltak társuknak, a 33 éves férfi többé nem válaszolt. A hegyimentők a riasztás után helikopterrel érkeztek a helyszínre, ahol azonban a csoporthoz leengedett hegyimentő csak a szerencsétlenül járt férfi halálát tudta megállapítani. A holttestet előbb a Sziléziai házhoz, majd Ótátrafüredre szállították.
Miközben folyt a mentés, a csoportnak a gerincen maradt további három tagja is segítséget kért, így a mentőhelikopter mintegy 400 m-rel a gerinc alatt leengedett két újabb hegyimentőt, akik a romló időjárás ellenére elkezdtek felmászni a bajba került hegymászókhoz. Közben a hegymászók a folyamatosan romló időjárás, a vihar és a jégeső miatt kénytelenek voltak bivakhelyet keresni maguknak. A mentésükre érkező hegyimentők a csoportot nagyon kimerülten, kiszáradva, és meglehetősen rossz mentális állapotban találta. A hegyimentők a csoporttal nagyon lassan a Hosszú-tavi-nyereg (Litvorové sedlo) felé indultak, de még útközben, a Középső-Gerlachfalvi-torony (Malá Lotvorová veža) közelében a helikopternek sikerült őket a fedélzetre emelni, és a Sziléziai házhoz szállítani, ahonnan földi gépjárművel vitték őket Ótátrafüredre.
A folyamatosan növekvő felhőzet miatt a mentőhelikopter már nem tudott visszamenni a gerincen maradt hegyimentőkért, akik elérték a Hosszú-tavi-nyerget, ahonnan kötélen próbáltak meg leereszkedni, ami azonban a köd és eső miatt csak nagyon lassan ment. Az ereszkedésüket nagyban hátráltatta az egyre kedvezőtlenebb időjárás, a csúszós sziklák és az esti sötétség. Végül is a segítségükre indult társaik szerencsésen megtalálták őket, akik így ma hajnalban 2.15-kor tértek vissza a hegyimentők regionális központjába.

Frissítve 2011. augusztus 26. 17.00 óra
Sajnos mégsem rémhír volt a tegnapi gyorshír. Ma jelentek meg a HZS honlapján az eset részletei. Ezek szerint tegnap, augusztus 25-én délután egy turistától érkezett a bejelentés, hogy élettelennek tűnő emberi testet látott a Furkota-völgyben. A szerencsétlenül járt férfi teste az Elülső-Szoliszkó közelében található Szoliszkó-nyeregből (Soliskové sedlo) lehúzódó törmelékes vályúban feküdt. Mivel meglehetősen nagy volt a kőhullás, illetve a sziklaomlás veszélye, azért a hegyimentők a Belügyminisztérium speciális alakulatainak segítségét kérték a holttest elszállításához. A hegyimentők még aznap délután visszamentek a testet előkészíteni az elszállításra. Az akció aztán ma délelőtt folytatódott. A Belügyminisztérium speciális helikoptere, fedélzetén három hegyimentővel Tátralomnicról repült a völgybe, ahonnan az elhunytat Csorbatóra szállították, innen pedig földi gépjárművel vitték tovább az ótátrafüredi hullaházba.

Hirdetés
Hirdetés