Hegyivezetők a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/10
Hirdetés
Esősen kezdődött az idei nyár a Magas-Tátrában, Pavol Rajtár hegyivezető tátrai monszunnak hívja ezt az időszakot. A júliusban tapasztalt időjárás hátrányosan befolyásolta nem csak a turisták kikapcsolódását, de a hegyivezetők munkáját is. A tapasztalt hegyivezető elmondta, hogy a legnagyobb érdeklődés a legmagasabb és a nehezebben megmászható hegycsúcsok iránt mutatkozik. „Középpontban van a Gerlachfalvi-csúcs, a Közép-orom, a Jég-völgyi-csúcs, a Tátra-csúcs és a Fecske-torony” – mondta Rajtár.

A hegymászótúrák közül az ügyfeleket leginkább az Ökör-hát-torony, a Simon-torony, a Ganek nyugati fala, a Lomnici-csúcs nyugati fala és a Villa-gerinc érdekli. Ezekre a helyekre évente több alkalommal is vezetnek túrát a hegyivezetők, de alapvetően csak jó időjárási körülmények között, mivel ezeknek a nehéz túráknak az eredményessége az ügyfél kondíciójától függ.
A hegyivezetők évente 300-350 túrát vezetnek a tátrai hegycsúcsokra. A Hegyivezetők Egyesülete szolgáltatásait leginkább a lengyel, szlovák és cseh turisták veszik igénybe. Alkalomadtán előfordulnak spanyol, olasz, osztrák és német ügyfelek, de dél-afrikaiak, brazilok és amerikaiak is. A Hegyivezetők Egyesületének (Spolok horských vodcov Vysoké Tatry) 17, aktív licenccel rendelkező hegyivezető a tagja, akik a Hegyivezetők Nemzetközi Szövetsége (UIAGM) által kiadott igazolvánnyal nem csak Szlovákiában, de a Szövetség más tagországaiban is jogosultak ügyfeleket kalauzolni a magashegyek világában. A Magas-Tátrába kiránduló, hegymászó igazolvánnyal nem rendelkező turisták a jelzett turistautakon kívüli csak hegyivezető kíséretében túrázhatnak. A nyári szezon kezdetétől a Hegyivezetők Egyesülete Ótátrafüreden, a felújított Alice villában található (a főút mellett, a Hegyi Mentőszolgálat irodájával szemben).

Hirdetés
Hirdetés