Magyar turista balesete a Vörös-torony-hágónál Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/14
Hirdetés
Fotó: HZS
Súlyos balesetet szenvedett vasárnap egy magyar turista a Magas-Tátrában, a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo) közelében – olvasható a Hegyimentő Szolgálat (HZS) honlapján. A magyar turista mintegy száz métert zuhant, s ennek következtében súlyos fej-, hát- és medencesérüléseket szenvedett. Az erős széllökések miatt a légimentők helikoptere nem tudott felszállni, ezért a hegyi mentőszolgálat négy hivatásos és négy önkéntes mentője indult a sebesült férfi mentésére.

Egyes lengyel hírforrások szerint a magyar férfi egyedül túrázott a Vörös-torony-hágónál, ahol jelenleg még kisebb-nagyobb hófoltok borítják a lejtőt. A mentés során súlyos sérülései ellenére végig eszméleténél volt és kommunikált a hegyimentőkkel, akik a Téry-menedékházhoz szállították. Mivel az időjárási feltételek továbbra sem javultak, és a heves széllökések miatt a mentőhelikopter továbbra sem tudott leszállni, így végül egészen a Tarajkáig kézben vitték a sérültet, ahonnan mentőkocsival szállították kórházba.
A mentőakció mintegy hat óráig tartott. A magyar férfi olyan turistaúton szenvedett balesetet, ahol június 15-ig, vagyis szerdáig túrázási tilalom van érvényben.
Hirdetés
Hirdetés