Hegyek korlátok nélkül Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/28
Hirdetés
A TANAP "Hegyek korlátok nélküli" nevű projektjét választották az idegenforgalmi szakemberek 2010 idegenforgalmi termékének Szlovákiában. A projekt keretében Szlovákia hegyeinek több turistaútját akadálymentesítik, így azokat mozgássérültek, kerekesszékkel közlekedők is használhatják. A szakemberek hasznosnak ítélik ezt a kezdeményezést, bár ettől nem várható a szlovák idegenforgalom megmentése.

A fogyatékkal élők számára a TANAP már 2007-ben kijelölte az első négy, akadálymentesített útvonalat. Ezeket a turistautakat kerekesszékkel közlekedők is használhatják, de ideálisak kiskorú gyermekes családok számára babakocsival történő erdei sétákhoz is. Egy évvel később újabb 4 útvonalat jelöltek ki, jelenleg Tátrai Nemzeti Park és a Pieninek Nemzeti Park területén összesen 31 km. akadálymentes útvonal hozzáférhető.
A legnépszerűbb útvonalak a Tarajkáról a Rainer kunyhóig vezető piros jelzésű turistaút, a Poduplaszki-völgybe vezető kék jelzésű turistaút a Magas-Tátra északi részén, az Oravicéből a Bobróci-völgybe vezető kék jelzésű útvonal a Liptói-Tátrában, valamint a Dunajec-áttörés mentén vezető piros jelzésű útvonal a Pieninek Nemzeti Parkban. Ezeken kívül a mozgáskorlátozottak és a kisgyermekes családok figyelmébe ajánlható az Árvai-Csendes-völgy piros jelzésű turistaútja Oravice közelében, a Rohácsi-völgybe vezető piros jelzésű aszfaltozott turistaút, a Poprádi-tó villamos megállóhelytől a Poprádi-tóig vezető kék jelzésű turistaút, az Ótátrafüredről a Tarajkára vezető zöld jelzésű turistaút, valamint a Javorináról a Murány alatti erdészházig vezető zöld jelzésű turistaút.
Hirdetés
Hirdetés