2007-től egyirányú a Sas út - Videóval! Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/30
Hirdetés
A nyári turistaszezon kezdetén azt hiszem, nem árt felhívni a figyelmet egy, a közelmúltban történt, a magashegyi túrázást kedvelőket érintő fontos változásra. Bizonyára sokunkhoz eljutott már a híre, de talán még mindig vannak, akik nem tudják, hogy 2007. július 3-tól egyirányú lett a Lengyel-Tátra legendás magashegyi turistaútjának, a Sas útnak egy jelentős része. A Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatósága úgy gondolja, hogy ezzel a szabályozással növelhető a biztonság ezen a széles körben ismert via ferrata-jellegű úton, ahol az ezt megelőző években sajnos több halálos baleset is történt.

Az egyirányúsítás, amely a Sas út (Orla Perć) nyugati részén, a Zawrat-hágó (Zawrat) és a Zerge-hegy (Kozi Wierch) között lépett életbe, kétség kívül fokozza a biztonságot, önmagában azonban nem garantálja, hogy a jövőben senkit sem érhet itt baleset (sajnos ez később be is következett, 2008. november 2-án éppen egy magyar turistát ért halálos baleset a Zawraton). Saját biztonságunkról továbbra is önmagunknak kell gondoskodni, végtére is az egyirányú utcákban is történhetnek balesetek…

Aki járt már a Sas úton, annak a valószínűleg felejthetetlen élmények felidézésére, aki viszont még nem látta közelről a Tátra egyetlen via ferrata-jellegű útját, annak talán kedvcsinálóként ajánlom figyelmébe Pernye Attila barátom (alias Hamu) saját készítésű videóját a Sas úton 2007 nyarán tett túránkról:
Mit kell tudnunk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a Sas úthoz hasonló magashegyi utakon nagyobb biztonságban érezzük magunkat? Minden úgy kezdődik, mint bármilyen más magashegyi túra esetén, vagyis a tervezéssel. Mielőtt elindulunk a Sas útra, nézzük meg az időjárás-előrejelzést, tájékozódjunk a túrázás feltételeiről, tudjunk meg minél többet arról az útvonalról, amelyiken túrázni szeretnénk. Készüljünk fel az útra, gondoskodjunk megfelelő ruházatról és lábbeliről, ezekből olyat válasszunk, amelyek alkalmasak egy magashegyi túrához.
Személyes felszerelésünkből talán a legfontosabb a megfelelő sisak, valamint egy kényelmes beülőheveder, karabínerrel. A sisak fontosságát talán nem kell magyarázni. Testünk legértékesebb és legérzékenyebb részét, a fejünket védi a felülről lehulló kövektől, szikláktól, valamint az időjárás viszontagságaitól. De mi a helyzet a beülőhevederrel? Ez újdonságnak számít a tátrai turistautakon, de valószínűleg lassan egyre többen fogják használni. Nem várható, hogy már a következő héttől, hónaptól kezdődően minden tátrai magashegyi turista sisakban és beülőben járja majd a jelzett utakat, de ne feledjük, nem is oly régen még nem volt biztonsági öv, légzsák és ABS rendszer az autókban…

A szerkesztő megjegyzése:
Természetesen egyik legfontosabb dolgunk a Sas úton, mint ahogy minden tátrai turistaúton, hogy ügyeljünk saját és társaink biztonságára. Ezeket szem előtt tartva is azonban saját tapasztalatom alapján azt gondolom, a Sas út végigjárásában egy beülőheveder inkább akadályozhat, mint segíthet. Akkor tudnám segítségnek tekinteni, amennyiben egy klasszikus via ferrata útról lenne szó, az ott megszokott drótkötelekkel, amelyekbe a karabínert beakasztva biztonságosan lehetne haladni. Mint tudjuk, a Sas úton ilyen segédeszközök nincsenek, az összességében több száz méter hosszú, a sziklafalakra felerősített láncok mellett azonban a via ferrata szett inkább hátráltatja, mint segíti a haladást.
A sisak más tészta, főleg, amikor nagy a forgalom ezen a népszerű gerinctúrán, hiszen sokszor szinte függőleges falakon kell le- vagy felmászni, és bizony nem árt, ha védi valami a fejünket.
Hirdetés