200 métert zuhant a lengyel hegymászó; Turistákat ért villámcsapás a Giewonton Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/25
Hirdetés
A Molnár (Mlynár)
Június 24-én, pénteken délután a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) munkatársai értesítették szlovák kollégáikat (HZS) egy hozzájuk érkezett segélyhívásról, amelyben egy lengyel hegymászó kérte a hegyimentők segítségét, akinek férfi mászópartnere a Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina) található Molnár-villa (Mlynárové vidly) egyik füves-sziklás küszöbéről mintegy 200 m-t zuhant. A hegymászó a balesetet megelőzően a fal alatt éppen a mászás megkezdéséhez készülődött, és még nem volt sem bekötve, sem biztosítva.

A férfi az esés során az élettel összeegyeztethetetlen fejsérüléseket szenvedett, melynek következtében azonnal életét vesztette. A hegyimentők a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt nem tudták igénybe venni mentőhelikopter segítségét, így az éjfélig tartó mentési művelet során gyalog hozták le a szerencsétlenül járt hegymászó holttestét a helyszínről.

Szombaton a kora délutáni órákban villámcsapás ért három turistát a Lengyel-Tátrában, a Giewont csúcskupolája közelében. Délután fél kettő körül egy szintén a Giewontra tartó turistától érkezett a bejelentés, aki szemtanúja volt a villámcsapásnak, és több ember sikolyát is hallotta. A TOPR mentőhelikoptere azonnal a bajba jutottak mentésére indult, de a sűrű köd és az alacsony felhőzet miatt csak a baleset helyszínétől, a csúcsra vezető, láncokkal biztosított útszakasztól távolabb tudott leszállni. A TOPR ügyeletese azt közölte a sajtóval, hogy egyiküket (aki nem szenvedett látható sérüléseket, és végig öntudatánál volt) helikopterrel kórházba szállították, míg két társa saját lábán jött le a hegyről. Időközben a bejelentő is elhagyta a helyszínt, mivel ő maga is félt a további villámcsapásoktól. A TOPR szakemberei nem tudták megállapítani, hogy hány embert sújtott a villám, mivel több személytől több hívást is kaptak a Giewont közelében történt villámcsapásról.
Hirdetés
Hirdetés