600 méteres zuhanást élt túl egy cseh hegymászó Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/07
Hirdetés

Foto: tygodnikpodhalanski.pl
Tegnap délelőtt egy cseh hegymászó riasztotta a Hegyimentő Szolgálatot azzal, hogy társa lezuhant a Kis-Gerlachfalvi-csúcs közelében, a Batizfalvi-főszakadék irányába. A két hegymászó reggel indult a Karcsmar-folyosón keresztül a Magas-Tátra legmagasabb csúcsa, a Gerlachfalvi-csúcs megmászására. Egyikük véletlenül megcsúszott, és több tucat méteres szabad esést követően kb. 600 métert zuhant lefelé a Batizfalvi-próba irányába.

Társa azonnal riasztotta a hegyimentőket, akik egyre romló időjárási körülmények és fokozódó lavinaveszély közepette láttak hozzá a sérült mentéséhez. A hegymászó csodával határos módon túlélte a zuhanást, mentőhelikopterrel a poprádi kórházba szállították, ahol megpróbálták stabilizálni az állapotát. Súlyos fej, mellkasi és hasi sérülései vannak, valamint eltörött a jobb sípcsontja. Mesterséges kómában és lélegeztető gépen tartják, állapota továbbra is életveszélyes. A hegyimentők szóvivője kiemelte, hogy a balesetet szenvedett hegymászó súlyos sérülései ellenére rendkívül szerencsésnek mondhatja magát, mondhatni újjászületett az esést követően.
Miközben a helikopter a lezuhant és súlyosan sérült hegymászót mentette, társa a Gerlachfalvi-csúcs gerincén került vészhelyzetbe. Az egyre erősödő szél és a szakadó hó miatt félő volt, hogy kihűlhet, a lezúduló lavinák miatt azonban csak fokozott óvatossággal tudták megközelíteni a hegyimentők, akik végül baj nélkül a Sziléziai házba kísérték. Az egyik lavina éppen a Batizfalvi-főszakadékban száguldott végig, ott, ahol társát pár órával korábban mentették. A folyamatosan romló időjárási körülmények közepette végrehajtott drámai mentőakció mintegy 6 órán át tartott.
Hirdetés
Hirdetés