Repülővel a Tátra felett - videóval Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/02/23
Hirdetés

Foto: slovenskozoblakov.sk
Az alábbi videón olyan szemszögből láthatjuk szeretett hegységünket, a Tátrát, amelyről legtöbben csak álmodozhatunk. Néhány olvasónak bizonyára volt már része ebben az élményben, de talán nem tévedek nagyot, ha azt gondolom, a többség velem együtt csak elképzelni tudja, milyen lehet a téli Tátra felülről, egy repülőgép fedélzetéről. A legnépszerűbb videó-megosztó portálon találtam ezt a rövid videót, melyen a SkyEurope gépe elrepül a Tátra alatt, keletről nyugat felé. 


A felvétel készítője éppen akkor kapcsolta be gépét, amikor a kép jobb szélén láthatjuk a csúcsok sorából kiemelkedő Tátra-csúcsot. Innen aztán sorra láthatjuk a hegység déli oldalának legnagyobb völgyeit, és az azokat elválasztó gerinceket. A Tátra-csúcstól nyugat felé feltűnik a széles Menguszfalvi-völgy, mellette a széles hátáról könnyen felismerhető Bástya-gerinc. Ezt követi a Malom-pataki-völgy, háttérben a Csorbai-csúccsal. A Szoliszkó keskeny gerincét elhagyva a tágas Furkota-völgy látható, hátterében magasodik a Triumetal hófedte csúcsa. Ezután két rövidebb gerinc, az Osztra-gerinc és a Vág-völgyi-csúcs gerince következik, majd hatalmas toronyként emelkedik a magasba a Tátra nyugati őre, a Kriván. A repülőgép haladásával párhuzamosan a Kriván mögött feltűnnek a Lengyel-Tátra ismert csúcsai. Bár elég messze vannak, de azért jól kivehető a Swinica, valamint attól keletre a Sas út hosszú gerinctúrája során megismert csúcsok.
A Krivántól nyugatra jól felismerhető a széles Kapor-völgy, ettől nyugatra az elző gerincektől  láthatóan szelídebb Liptói-tető gerince, majd a szintén széles nyílású Csendes-völgy következik. Innentől kezdve már a Liptói-Tátra gerinceit és csúcsait fogjuk látni. A felvétel végéhez közeledve a gép farka alatt, egy, a Csendes-völgybe hosszan lenyúló gerinc legmagasabb kiemelkedéseként látható a Nagy-Kameniszta, ettől nyugatra a Kameniszta-völgy, majd a Liptói-Tátra legmagasabb csúcsa, a Bystra is látható. A felvétel végén pár pillanat erejéig feltűnik a Racskó-völgy, valamint az annak hátterét uraló, szinte szabályos háromszög alakú Klín csúcsa.
Mindenkinek kellemes repülőutat kívánok!


Hirdetés
Hirdetés