Magyar hegymászó halála a Lomnici-csúcs alatt Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/02/06
Hirdetés

Kartárik-vályú (laviny.sk)
Egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyosan megsérült, amikor elsodorta őket egy lavina a Magas-Tátrában vasárnap délután. A hegymászók a Lomnici-csúcsról jöttek visszafelé, amikor elszabadult alattuk a hógörgeteg. A csapat negyedik tagja könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet, ő a saját lábán jutott el a Kő-pataki-tóhoz, ahol a mentők ellátták.


A magyar hegymászók a Lomnici-csúcsról ereszkedtek le a Kartárik-vályúban. A négyfős csapatot  a lavina a meredek vályú felső részében érte, majd legörgette őket egészen a Kő-pataki-völgy alsó felébe. A sérültek mobiltelefonon azonnal segítséget kértek. A helyszínre 12 hivatásos és önkéntes mentő vonult ki. A két súlyos sérült végtagcsont-töréseket szenvedett, őket a hegyimentők a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd kanadai szánon és drótkötélpályán vitték le Tátralomnicra. A könnyebben sérült magyar hegymászó zúzódásokat szenvedett, s a mentők kíséretében saját lábán tette meg az utat a Kő-pataki-tóhoz.
A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat kimutatása szerint az idei téli idényben ezen a helyen ez már a harmadik lavina, a Magas-Tátrában évente több mint egy tucatnyi személy veszti életét különböző balesetekben.
Hirdetés
Hirdetés