Lebontják a lomnici nagykabinost Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2010/12/17
Hirdetés

Fotó: www.vlaky.net
1934-ben a tátralomnici Fürdőigazgatóság akkor igazgatójának, Országh Györgynek köszönhetően épült fel a Lomnici-csúcsra vezető drótkötélpálya. A felvonó két fő részből, a Tátralomnic – Kő-pataki-tó, valamint a Kő-pataki-tó – Lomnici-csúcs közötti szakaszból állt. A világon akkor egyedülálló módon a felső részén úgy lett kialakítva, hogy a 900 méteres távon egyetlen oszlop tartotta a köteleket és a kabinokat (ezt azóta lebontották). A felvonó 5428 méter hosszúságával 1956-ig a világ leghosszabb személyfelvonója volt.


A felvonó kis kapacitású alsó részének működését 1999-ben megszüntették, helyettesítésére a közelből induló, majd a Start állomástól már mellette haladó négyszemélyes kabinos felvonó lépett. A régi felvonó oszlopai és drótkötelei még hosszú éveken át helyükön maradtak, míg végül 2010 nyarán megkezdődött végleges lebontásuk. Ebben az évben a Start átszállóállomás – Kő-pataki-tó szakaszon végezték el a drótkötelek, tartóoszlopok és egyéb technikai eszközök bontását, az alsó rész bontására 2011-ben kerül sor. A bontást végző munkások meglepődve tapasztalták, hogy a lebontott elemek még napjainkban is meglepően jó műszaki állapotban voltak.
Fotó: www.vlaky.net
Fennállásának 65 éve alatt mindössze egy súlyos baleset történt a felvonón. 1973. szeptember 15.-én mintegy 150 m-rel a Kő-pataki-tó állomás előtt, egy meredek lejtő fölött leszakadt a felvonó 1-es számú kabinja. A kabin lassan esett le a földre, majd gurulni kezdett a meredek lejtőn. A baleset egy halálos áldozatot követelt, aki a kabinból kizuhanva a guruló kabin alá került. A vizsgálat során megállapították, hogy az 1958-ban beépített több rétegű drótkötél korrodálódása okozta a kabin lezuhanását. A baleset után ezen a szakaszon csak 1975. február 15.-én indult meg ismét a forgalom.
Hirdetés
Hirdetés