A dualizmus kori tátrai építészet nagykönyve Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/02/22
Hirdetés
Hamarosan megjelenik Maroš Semančík művészet- és építészettörténész „A Magas-Tátra építészete 1871-1918“ című könyve, amely a szerző 20 éven át folytatott szlovákiai és külföldi művészettörténeti kutatásainak eredménye. A nagy formátumú (27x31x5 cm), több mint 400 oldalas köny 700-nál is több, szlovákiai és külföldi közintézmények és gyűjtők tulajdonában lévő illusztrációt tartalmaz. Az egyedülálló történelmi fotóknak és az archívumokban, raktárakban a nyilvánosság elől elrejtett eredeti terveknek köszönhetően a monográfia olyan formában mutatja be a Magas-Tátrát, ahogyan azt saját szemünkkel ma már nem láthatjuk.

A monográfia egyes fejezetei számos témát tárgyalnak, mint például a városiasodás, az építészeti eljárások és szokások, a legjelentősebb építészek – mint pl. Müller Antal, Majunke Gedeon, Hoepfner Guido és más budapesti építészek – épületei, a legjelentősebb befektetők – mint pl. Christian Kraft Hohenlohe herceg – valamint egyes épületek – pl. dr. Szontagh csodálatos Palota szanatóriuma – bemutatása. A könyv végén azon korabeli tervezők életrajza is megtalálható, akik a Magas-Tátrában terveztek épületeket. A könyvben megtalálható az épített vagy tervezett épületek teljes, térképes jegyzéke az alapvető adatokkal, mint pl. név, történelmi név, tervező, építtető, beruházó, épülettípus, állapotváltozás, források és szakirodalom.
A könyv magyar nyelvű összefoglalót is tartalmaz, melyben az olvasó a történeti nevek mellett megtalálja minden egyes épület vagy terv alapvető adatait. A monográfiát a szepesbélai Belianky Polgári Társulás (Občianske združenie Belianky zo Spišskej Belej) és Maroš Semančík szerzőpáros adja ki, akinek „Az elemek ölelésében“ című monográfiája most jelent meg Szlovákiában. 

Egy ilyen igényes kiadvány nem jelenhetne meg közintézmények, alapítványok, vállalkozások, valamint jóindulatú és nagylelkű magánszemélyek támogatása nélkül. A könyv megjelenését anyagilag támogatta a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia), a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma (Ministerstvo kultúry SR), az Eperjesi Kerület (Prešovský samosprávny kraj), az Északkelet-Szlovákiai Regionális Turisztikai Szervezet (Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska), Csorba község Michal Sýkora polgármester vezetésével (obec Štrba so starostom Michal Sýkora), az SPP Alapítvány (nadácii SPP) és a Filantropia Alapítványi Központ Baumit Alapítványa (Nadačného fondu Baumit pri Nadácii Centra pre filantropiu). Ugyancsak támogatták a megjelenést olyan cégek, mint a Wienerberger, a Stavebniny DEK, az Autonova, a Central Restaurant Starý Smokovec és a CAD EXPERT, valamint Ing. Oto Jalčovik Tőketerebesről (Trebišov) és Ing. Vladimír Košťál Tátralomnicról (Tatranská Lomnica).






Forrás és fotók: Maroš Semančík

Hirdetés
Hirdetés