2022. január 29., szombat

Két halálos lavinabaleset történt ma a Lengyel-Tátrában

Tragikus szombat a Lengyel-Tátrában, két lavinában két turista vesztette életét. Az első lavina a Gáspár-csúcsból (Kasprowy Wierch) északkelet felé elágazó Gáspár-gerinc (Uhrocie Kasprowe) lejtőjéről indult el. A lavina által eltemetett síelőt a barátjának sikerült kiásni, de állapotát a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) hegyimentői már a kezdetektől fogva súlyosnak jellemezték. A TOPR ügyeletese, Tomasz Wojciechowski későbbi tájékoztatása szerint a sérült férfi a kórházba szállítást követően életét vesztette.
Nem sokkal később újabb lavináról érkezett bejelentés, ezúttal a Lengyel-Öt-tó völgyéből (Dolina Pięciu Stawów Polskich), amely a Liptói-őrszem (Liptowski Kostur) térségéből indult el a Fekete-tó (Czarny Staw Polski) irányába, két embert magával ragadva. Elsőként a Lengyel-Öt-tavi menedékházban (Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich) szolgálatot teljesítő hegyimentők érkeztek a helyszínre, az egyik turistát azonban sajnos már nem sikerült megmenteni.

„A lavina következtében valószínűleg beszakadt a tó jege, mivel az elhunytat a vízből húzták ki a partra. Egyelőre nehéz megmondani, hogy a halál oka vízbefulladás vagy a lavina által okozott fulladás volt-e. A másik személy, aki érintett volt a lavinában sérülések nélkül élte túl a lavinát, csupán átázott és kihűlt. Megpróbált, de sajnos már nem tudott segíteni a társának” – mondta a TOPR ügyeletese.
A Tátrában továbbra is rendkívül kedvezőtlenek és veszélyesek a túrázási körülmények. Jelentős, 3-as szintű lavinaveszély van érvényben, és az időjárás tovább rontja a helyzetet. Erős szél fúj, melyben a széllökések sebessége elérheti a 160 km/h-t is.
A Tatromaniacy oldal Facebook profiljának szerkesztői felhívással fordultak a turistákhoz, hogy a következő 48 órában tartózkodjanak a Tátrában való túrázástól, a körülmények továbbra is rendkívül veszélyesek lesznek. Erős vihar közeledik 180 km/órás széllökésekkel!
Forrás és fotó: https://tatromaniak.pl

1 megjegyzés:

 1. Hogyan előzzük meg a tragikus tátrai baleseteket? Egyetlen hétvégén két áldozat, de lehetett volna több is!
  A hegyekben a körülményeknek felül kell írniuk a napokkal, hetekkel korábban született terveinket, ha ez indokolt.
  2000. március 16-án a Grossglockner alatt három jó cimborámat veszítettem egy jó előre eltervezett hosszú hétvége miatt.
  Utazzunk minél többet a Tátrába, de a időjárási körülményeket igyekezzünk megismerni és tiszteljük a természetet. Egy nyári zápor előidézte kőhullás is végzetes lehet, a téli körülmények még kiismerhetetlenebbek. Egy hosszabb túra során szembesülhetünk a hóviszonyok széles skálájával, melyre megfelelő válasz kell adnunk, ha épségben szeretnénk visszatérni.
  Túráink során igyekezzük az épségben visszatérésre is.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...