2022. január 15., szombat

Egy tragikus és egy szerencsés kimenetelű kicsúszás a Nagy-kaptatón

Január 15-én, a délelőtti órákban egy szlovák turistához kérték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét, aki kicsúszott és lezuhant a Kis-Tarpataki-völgyben (Malá Studená dolina), a Téry menedékházhoz (Téryho chata) vezető Nagy-kaptatón (Veľký hang). A kemény, jeges havon a mintegy 200 méteres zuhanás során fejsérülést és számos felületi sérülést szenvedett, a kicsúszást követően rövid ideig eszméletlen volt. A hegyimentők a Helikopteres Mentőszolgálat (VZZS) segítségét kérték, amely egy hegyimentővel a fedélzetén repült a sérült férfi segítségére. A sérült turistát a helyszínen ellátták, majd a poprádi kórházba szállították.

Délután előbb az Alacsony-Tátrából, a Krupa-nyeregből (Krúpová sedlo) érkezett újabb segélyhívás, ahol a jeges ösvényen megcsúszott és lezuhant egy szlovák turista, aki fej- és csuklósérüléseket szenvedett. Nem sokkal ezután újabb segítségkérés érkezett a Magas-Tátrából, ismét a Kis-Tarpataki-völgyből, a Nagy-kaptatóról, ahol ezúttal egy ukrán turista csúszott ki és zuhant le. A fiatal nő a kb. 400 m-es zuhanás következtében eszméletlen állapotba került, nem mutatott életjeleket. A szemtanúk azonnal értesítették a hegyimentőket, közben megkezdték a nő újraélesztését. A helikopter megérkezését követően a Helikopteres Mentőszolgálat orvosa sajnos már csak a halál beálltát tudta megállapítani, a 29 éves ukrán nő holttestét Ótátrafüredre szállították, ahol átadták az illetékes hatóság képviselőjének.
Forrás és fotó: https://www.hzs.sk

2 megjegyzés:

  1. Szörnyű, hogy ilyen tragikus események történnek, szinte rendszeresen. A zuhanás egyébként mit jelent? Néhány éve jártam ezen az úton télen, és nem emlékszem hogy lenne olyan hely, ahonnan konkrétan le lehetne zuhanni. Vagy ezalatt a több száz méteres csúszást kell érteni?

    VálaszTörlés
  2. Igen, a több száz méteres csúszást, közben becsapódásokat a kiálló sziklákba ( a kontrollálatlan csúszás miatt ). A szlovák oldalon ez a legkomolyabb tófal a szabadon bejárható téli turistaút. A lengyel oldalon a Rysy normál útja sokkal durvább ( nagyon népszerű ).

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...