A nyári szezont követően ismét takarítottak a tátrai tavakban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/12/08
Hirdetés
A tátrai tavak a nyári szezont követően ismét tisztábbak lettek, a búvárok az elmúlt hónapokban 60 kg szemetet halásztak ki a felszín alól. A legtöbbje régebbi időkből származó hulladék volt, újabb kori szemét szerencsére csak szórványosan kerül elő.
Amint a körülmények lehetővé tették, a búvárok megkezdték a magashegyi tavak megtisztítását. Az idei nyár folyamán a „Tiszta vizek a felhők felett” rendezvény keretében megtisztították a Felső-és Alsó-Wahlenberg-tavat (Vyšné i Nižné Wahlenbergové pleso), az Alsó-Terianszkó-tavat (Nižné Terianské pleso), a Nagy-Békás-tavat (Veľké Žabie pleso), a Nagy-Hincó-tavat (Veľké Hincovo pleso), a Középső- és a Nagy-Szepesi-tavat (Prostredné és Veľké Spišské pleso), a Kék-tavacskát (Modré pleso), a Litvor-tavat (Litvorové pleso), a Felkai-Hosszú-tavat (Dlhé Velická pleso) és az Omladékvölgyi-Jeges-tavat (Ľadové pleso). Összesen 36,5 kilogramm szemetet hoztak partra, a legtöbb szemét az Omladékvölgyi-Jeges-tó alján hevert, ahonnan a mérleg szerint 10 kg hulladékot halásztak ki.

Az eredményhez további kilókat adtak hozzá a „Tiszta vizek” rendezvény önkéntesei, amely akció 1994 óta a Nemzetközi Búvárfilm- és Fotófesztivál része. Bár az esemény idén is csak virtuálisan volt látható a nagyközönség számára, a magashegyi tavakat a valóságban is megtisztították a búvárok. A fesztivál szervezőbizottsága szervezésében az önkéntesek ezúttal egyénileg merültek a felszín alá, a már említett tavakhoz az elmúlt napokban fokozatosan további négy – Felkai-tó, Poprádi-tó, Csorbai-tó és Új-Csorbai-tó – csatlakozott. A búvárok összesen 21 merülést hajtottak végre, közben 23,5 kg hulladékot hoztak partra. A legtöbb szemét immár hagyományosan a Csorbai-tóban volt, ahonnan 13 kg szemetet halásztak ki. Ezek között voltak pl. pezsgősüvegek, különböző élelmiszercsomagolások és műanyag poharak. A felszínre került azonban egy rozsdás racsnis csavarkulcs, a monarchia idejéből származó tűzoltó csáklya, amelyet a tóból kivájt jég kihúzására használtak, vagy a poprádi jégkorongozó bajnok, Arne Kroták pályafutása búcsúmeccsén használt jégkorong is, amelyre a búvárok az Új-Csorbai-tó fenekén bukkantak.
„Az évente megszervezett takarítási akciók ellenére is mindig találunk hulladékot a tavakban, de nagyon örülünk annak, hogy ezek nagyrészt régebbi korokból származik. Új dolgok csak szórványosan kerülnek a vízbe, többnyire nem szándékosan. Egy kis figyelmetlenséggel például szemetet vagy akár ruhadarabokat fúj a szél a tavakba, vagy a hegymászónak leesik egy eszköze a falról, esetleg egy lavina sodorja oda” - mondta Pavol Kráľ a TANAP Állami Erdészetétől, aki maga is búvár és hosszú ideje a „Tiszta vizek” rendezvény koordinátora.
Közel három évtized alatt sok mindent találtak már a tátrai tengerszemek partján. Ezek között volt egy fel nem robbant gránát vagy egy felrobbant légibomba repesze, és kuriózum volt pl. egy tomahawk, amely a „Vadölő” című film forgatásáról származik, melyet az 1960-as években forgattak a Csorbai-tónál a legendás Gojko Mitić főszereplésével. A múltban a búvárok történelmi gyertyatartókat, hokikapukat, villamos ülést és jégfűrészeket is kihalásztak ebből a tóból, amelyeket egykor a Csorbai-tóból szállítottak a budapesti éttermekbe. Az idei rendezvények után a tavakból eddig felhozott szemét mennyisége elérte a 7088 kilogrammot.




Forrás és fotók: https://www.lesytanap.sk

Hirdetés
Hirdetés