2021. november 22., hétfő

Tátrai Jégtemplom 2021/2022

A 2021. november 19-én ismét megnyitott tátrai jégtemplom építői a világhírű épületekben keresik az inspirációt, és ez alól az idei év sem kivétel. A székesegyház, amely a 2021-es projekt mintája volt, az UNESCO világörökségi listáján szereplő román stílusú épület, melyet gótikus és barokk kiegészítések díszítenek.
A Magas-Tátrában található Tarajkán (Hrebienok) Európa egyik legjelentősebb zarándokhelyének jégből formált hasonmása nőtt ki a kupola alatt. A Santiago de Compostelában álló Szent Jakab-székesegyház, mint a Szent Jakab-út zarándokainak célpontja a világjárvány által fémjelzett korszak végének és az újrakezdésnek a szimbóluma lehet a Tátrai Jégtemplomban.

A jégkatedrális olyan ikonikus részleteket is tartalmaz majd, mint például a katedrális homlokzatán látható, nem feltűnő kör alakú rész, amely görög szimbólumokat ábrázol szokatlan – fordított – sorrendben, az omegától az alfáig, amelyek azt a jelképezik, hogy valami régi véget ér és valami új kezdődik. Láthatóak a jégből kifaragott kagylók, amelyek a Santiago de Compostelába tartó zarándokokat kíséri a tudás és tapasztalat útján. Nem hiányzik a Szent Jakab-szobor sem, amelyet a zarándokok zarándoklatuk végén megölelnek – a jégtemplomban a fából készült szobor a székesegyház bal szárnyában kap helyet.
A mestermű elkészítésében számos cseh, szlovák és amerikai jégszobrász és faragóművész vett részt, a főépítész idén is Adam Bakoš volt. A mesterek ügyes kezei precíz műalkotást hoztak létre, miközben 1880 jégtömböt faragtak meg, amelyek együttesen több mint 225 tonnát nyomnak. A jégtemplom idén is egy 25 m átmérőjű kupolában kapott helyet, amelynek legmagasabb pontja jelenleg 12 m magas.
A Tarajka, mint egyfajta modern téli zarándokhely számos aprólékos részlettel és ikonikus vonással büszkélkedhet, ugyanakkor egy mélyreható gondolatot is hordoz. Az épület múzsája a székesegyház, amely szintén fontos zarándokhely, melynek 2021-ben megsokszorozódott a varázsa. A zarándoklat fő gondolata, hogy az ember újra megtalálja önmagát, közelebb kerüljön a természethez, új emberekkel találkozzon, és megnyissa a szívét egy új élet előtt. A 2021-es jubileumi év, amely 11 hosszú év után érkezett el, tovább növeli a székesegyház varázsát. Azt mondják, hogy „mindenki, aki meglátogatja a székesegyházat és áthalad a kapuin, új emberként, tisztán és újjászületve távozik”. Sokan cipelünk a „hátizsákunkban” egyfajta követ, amelytől szeretnénk megszabadulni, hátrahagyni, és anélkül akarunk tovább lépni.


 
Forrás és fotók: https://regiontatry.sk

7 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...