Tovább pusztul a tátralomnici Eurocamp Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/27
Hirdetés
A Poprádi Járási Hivatal Környezetvédelmi Osztálya a befektető indítványára – a tervező személyében történt változás és a tervek átdolgozása miatt – leállította a tátralomnici (Tatranská Lomnica) Eurocamp komplexum korszerűsítési tervével kapcsolatos környezetvédelmi hatásvizsgálati eljárást (EIA). A befektető jelenleg a korábbinál kisebb mértékű helyreállítást tervez, ami a helyreállítandó terület méretének és a javasolt épületek számának csökkenését jelenti.
Az indítványt a két magánbefektető, a kassai Eurocamp Develop – amely 2011-ben azzal a szándékkal jött létre, hogy az egykori Eurocamp helyén üdülőterületet létesítsen – és a poprádi Tatramat részvénytársaság április közepén nyújtotta be.
A befektetők átfogó terveket készítettek a lepusztult állapotú komplexum területének rekreációs célú hasznosítására nyaralókkal, hétvégi és apartmanházakkal, kulturális központtal, sporttevékenységekre alkalmas területekkel, a gyerekek számára szabadtéri szórakoztató központtal és bevásárlóközponttal.



A nemzetközi környezetvédelmi szabványoknak megfelelő értékelés érdekében a tervekben többek között szó van egy magán és egy nyilvános strandról, egy kötélpályával megközelíthető kilátótoronyról és egy mólóról is. A projekt területe több mint 141 ezer négyzetméter, a rekreációs terület újjáélesztésének becsült összköltsége – az infrastruktúra nélkül – kb. 3,9 millió EUR. A beruházók 2021 negyedik negyedévében szeretnék megkezdeni a munkálatokat, a projekt befejezése négy-öt éven belül várható.
A helyszín a Tátrai Nemzeti Park második szintű védelmet élvező területén található. A projektnek tartalmaznia kellett volna egy közúti híd felépítését a Felka (Veľká) és Tátralomni közötti állami út (II/540) felett, valamint egy körforgalmat. Létre kellett volna hozni 380 szabadtéri parkolóhelyet, a tervek szerint a megújított üdülőterületet öt-hatszáz fő használhatta volna egy időben.
A tátralomnici Eurocamp az 1970-es években épült a Nemzetközi Karavánszövetség (FICC) világkongresszusa alkalmából, a terület ma romokban hever.
A kassai vállalkozás 2011-ben azt tervezte, hogy üdülőházak számára felparcellázza és különböző sporttevékenységek számára előkészíti a területet. A teljes komplexumot két éven belül be kellett volna fejezni, ez azonban nem történt meg, és a befektető most az eredeti terveket megváltoztatva újította meg szándékát.
Forrás: https://spis.korzar.sme.sk; Fotó: enviroportal; TASR

Hirdetés
Hirdetés