Elaltattak egy anyamedvét és kölykét a Sziléziai háznál

Elaltattak egy anyamedvét és kölykét a Sziléziai háznál

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2021/05/04
Az állami természetvédelmi hivatal munkatársai hétfőre virradó éjszaka elaltattak két medvét – egy nőstényt és az egyik kölykét – a Sziléziai ház parkolójának feljárója közelében.
Hirdetés
Az állami természetvédelmi hivatal munkatársai hétfőre virradó éjszaka elaltattak két medvét – egy nőstényt és az egyik kölykét – a Sziléziai ház (Sliezsky dom) parkolójának feljárója közelében. Ahogy azt Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság (TANAP) igazgatója elmondta, a medvéket nem lőtték le. A barnamedve-intervenciós csapat először kábítószeres lövedékkel elkábította őket, majd végleg elaltatta őket, további két medvebocs az erdőbe menekült.

Veszélyt jelentettek az emberekre

A természetvédők már egy éve követik az anyamedvét és kölykeit, akik rendszeresen látogatták a Tátravárosban (Vysoké Tatry) található, nem medvebiztos konténereket. A nőstény medve tavaly novemberben betört egy Felsőtátrafüredi (Horný Smokovec) cukrászdába. „A medvék téli álmot aludtak, de tavasz óta ugyanazt folytatják, mint ősszel. A nőstény így táplálkozik, és a kölyköket is megtanította arra, hogy így szerezzenek táplálékot. A kölykök hamar megszokták ezt, ezért a medvecsalád veszélyt jelentett az emberre, sűrűn megfordultak a tátrai települések belterületén, ezért döntöttek az elaltatásuk mellett” – indokolta az elaltatás okát a TANAP Igazgatóság igazgatója.
A fennmaradó két kölyköt továbbra is figyelik a természetvédők, Majko szerint ők nem jelentenek kockázatot az emberre nézve. Ha azonban visszatérnek, és folytatnák megszokott életmódjukat, a beavatkozó csoportnak valószínűleg újra be kellene avatkoznia. „Sajnáljuk, senki sem örül, hogy ez így történt. Fel kell tenni magunknak a kérdést, hogy miért viselkedett így a medve, és mi, emberek hol rontottuk el” – jegyezte meg Majko.
„Ezek az egyedek az emberrel történt találkozás során nem mutatkoztak ijedősnek – a fénnyel, zajjal, riasztó lövedékkel, pirotechnikával és paintball lövedékkel történő riasztásra sem reagáltak. A bevetési csapat hosszú ideje tartó, és ismételt igyekezete, az összes elérhető eszköz és módszer alkalmazása után a medvék továbbra is látogatták a lakott területeket, ami valós veszélyt jelentett a látogatókra és a helyi lakosságra nézve” – áll a természetvédelmi hivatal indoklásában. A medvéket a közlemény szerint először mozgásképtelenné tették, majd végleg elaltatták, azt azonban közölték, hogy a medvék megölését szélsőséges megoldásnak tartják.
A TANAP igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Tátrában a medvék számára nagy vonzerőt jelentenek a nyitott és nem medvebiztos hulladéktárolók, jelen esetben például a Sziléziai-ház közelében található két nagy befogadóképességű konténer csábította őket.
Bár Tátravárosban a közelmúltban több olyan konténerállomást építettek, ami megszüntette a problémát, még mindig vannak olyan helyek, ahol a medvék hozzáférhetnek a szeméthez.

 

 

Hirdetés
Hirdetés