2021. február 22., hétfő

A Csorbai-tónál épülő kilátó beruházója reagált a kritikákra

A csorbatói (Štrbské Pleso) tanösvény-kilátótorony beruházója kifogásolta azokat a médiában nyilvánosságra került állításokat, amelyek szerint a torony éttermi szolgáltatásának kapacitását az oktatási funkció rovására tervezik bővíteni, és ennek érdekében meg kell változtatni az épület eredeti megjelenését.
A „Tatry” Polgári Szövetség (Občianske združenie Tatry – OZ) 2021. januárban hívta fel a figyelmet arra, hogy a torony egy részét, melyben eredetileg a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) múzeumát szerették volna létrehozni, a befektető az éttermi szolgáltatásoknak helyt adó területhez csatolta. Az építtető poprádi „High Tatras Tower” nevű Társaság nem tagadja, hogy a torony építése során „bizonyos diszpozíciós változásokat” hajtott volna végre, de az épület mérete és jellege miatt véleményük szerint ezek viszonylag jelentéktelenek.
Az épület egy részén végrehajtott változtatásokat januárban a Csorbai (Štrba) Építésügyi Hatóság jóváhagyta és a beruházó számára engedélyezte. A vitatott torony építése 2019 júniusában kezdődött, az annak lebontása céljából szinte azonnal megindított petíciót eddig több mint 8000 ember írt alá. A beruházó 2019 júniusában kapott építési engedélyt a mintegy 50 méter magas „Tatras Tower” tanösvény és kilátótorony építésére, majd 2020. október végén kérte a használatbavételi engedély kiadását.  

Ez az eredeti, az építésügyi hatóság által jóváhagyott tervhez képest három módosítást tartalmazott. Ezek a torony földszintjének belső elrendezésére vonatkoztak, ahol egy 42 négyzetméteres területen eredetileg TANAP múzeumot terveztek kialakítani, de ez a terület végül is éttermi szolgáltatásokat fog szolgálni. Egy másik változás a torony földszinti bejáratának módosítását, a harmadik pedig a külső burkolt területeket érintette.
A hatóság a kilátótorony szerkezetének megváltoztatása miatt felszólította a beruházót kiegészítő építési engedély iránti kérelem benyújtására, melyet összevont a jóváhagyási eljárással.
A „Tatry” Polgári Szövetség ugyanakkor az építési engedély visszavonását kérte a hatóságtól. Arra kérte az érintetteket, hogy tegyenek lépéseket a kilátótorony felépítése ellen. Véleményük szerint az épület jelenlegi formája nem felel meg az építési engedély kiadása idején vázolt terveknek.
„A benyújtott módosítással kapcsolatban sem a poprádi járási hivatalnak, sem pedig a Környezetvédelmi Minisztériumnak, mint természetvédelmi szervnek nem volt kifogása” – indokolta pozitív döntését Csorba község önkormányzatának építésügyi hatósága a település honlapján közzétett nyilatkozatában. A helyi hatóság szerint a járási hivatal az említett eljárás során az ellenvéleményekkel is foglalkozott, majd hozzátették, hogy a döntés meghozatalánál nem volt jogalapjuk a kérdéses határozat kiadásának elutasításához.
A befektető azt állítja, hogy a torony oktatási és képzési funkciója továbbra is teljes egészében megmaradt, továbbra is ezt tekintik a torony egyik legfőbb funkciójának. A tervezett múzeum aktualizált formában továbbra is a „High Tatras Tower” koncepciójának részét képezi, míg a torony oktatási jellegét más modern, interaktív oktatási eszközök és látnivalók egészítik ki” – tájékoztatott a társaság.
A Tátra Nemzeti Park Igazgatósága korábban nem látott problémát a síugrósáncok lábánál zajló építkezésben. „Más szerepel az eredetileg benyújtott dokumentációban és más a megvalósult épület. Megtévesztettek bennünket. A torony eredeti megjelenését az engedélyezési folyamatok során valószínűleg módosították, és lehetséges, hogy más szervek – melyek hozzájárulása szükséges az építési engedély kiadása során – ezekhez hozzájárultak” – magyarázta Pavol Majko, a TANAP Igazgatóság igazgatója, de megjegyezve, hogy ez az egyéni véleménye. Emlékeztetett azonban arra, hogy soha a nemzeti park nem emelt kifogást a torony építkezése ellen. A torony Csorbató beépített részén épül, ahol korábban többszintes szállodát terveztek. Az épület a Malompataki-völgy (Mlynická dolina) torkolatánál található „Areál snow” komplexumban áll, tervezett befogadóképessége maximum 500 fő. Az ambiciózus poprádi társaság szerint a projekt célja az, hogy azok számára is hozzáférhetővé tegye a gyönyörű tátrai kilátást, akik számára egy tátrai csúcsról nyíló kilátás nem elérhető.
Forrás és fotók: https://spis.korzar.sme.sk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...