2019. május 29., szerda

Kerékpárutak a Lengyel-Tátrában

A Tátrában, annak déli és északi oldalán is csak néhány, erre kijelölt útvonalon lehet kerékpárral közlekedni. Az alábbiakban a lengyel Tátrai Nemzeti Park területén elérhető jelzett kerékpárutakat soroljuk fel.

Alsó erdei út (Droga pod Reglami)
Ez az útvonal a Kuźnice közelében található Hotel Murowanica-tól kezdődik, és lehetővé teszi, hogy kerékpárral eljussunk a Tátra nyugati oldalán lévő Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska) torkolatában található Szürke-rétig (Siwa Polana), ahol az útvonalhoz egy másik kerékpárút csatlakozik.
- Az útvonal hossza: 10,7 km.
- Magasság: 890 m és 1000 m között

Chochołowi-völgy (Dolina Chochołowska)
A Chochołowi-völgyet saját, vagy a völgy torkolatában előkészített bérelhető kerékpárral is végig lehet járni, a Szürke-réttől (Siwa Polana) egészen a Chochołowi-tisztáson (Polana Chochołowska) található Chochołowi menedékházig. A kerékpárút használatáért a nemzeti park belépőn felül az út kezdetén 5 PLN összegű belépődíjat kell fizetni.
- Az útvonal hossza: 6,4 km.
- Magasság: 930 m és 1140 m között

Kuźnice – Kalata-rét (Polana Kalatówki)
A nagyon népszerű kék jelzésű turistaúton kerékpárral is eljuthatunk a Gáspár-csúcsra (Kasprowy Wierch) közlekedő felvonó alsó állomásától a Kalata-réten található Kalata-réti hegyi szállóig (Hotel Górski na Kalatówkach).
- Az útvonal hossza: 1,4 km.
- Magasság: 1030 m és 1200 m között

Száraz-víz-völgy – Murowaniec menedékház
A Gąsienica-völgyben (Dolina Gąsienicowa) található Gąsienica-szécsen (Hala Gąsienicowa) Murowaniec menedékház is elérhető jelzett kerékpárúton. Erre a célra a Brzeziny nevű autóbusz megállóhelytől induló fekete jelzésű turistaút használható.
- Az útvonal hossza: 6,4 km.
- Magasság: 1006 m és 1505 m között.

További két kerékpárút van kijelölve a Zakopane közelében található Małe Ciche környékén, melyeknek egy része a nemzeti park területén halad.
Végül emlékeztetni szeretnénk Önöket arra, hogy a Halastó (Morskie Oko) felé vezető úton a kerékpárok használata illegális!
Forrás és fotó: http://portaltatrzanski.pl

1 megjegyzés:

  1. 2018-as élmények és kínok alapján a következőket ajánlom közepes kerékpáros tudású - képességű túratársaknak: 1. Az ismertebb Chochołowi-völgyi (Dolina Chochołowska) út nagyon jó, betonozott féltávig, majd a második szakasz is jól tejesíthető közepes erővel. Fáradtan legurulni egy jó gerinctúra után meg csodálatos a hosszú lefelé vezető úton!- 2. A Murowaniec menedékházhoz vezető fekete-jelzésű kerékpárútat viszont csak az extra tudású és erejű montenbike-osoknak javaslom, hiába van a térképeken feltűntetve hogy kerékpárút!!! - A jegyeladó - beléptető srác minket is határozottan lebeszélt a tervünkről. - Mint később láthattuk, ez a menedéház terepjárós megközelíthetőségéhez kiépített, az út nagy részén nagy, 15-30 cm átmérőjű kavicsokkal kirakott, amelyen a "gyalogmenet" is nagyon nehéz! - Általában a szélén mentünk, ahol lapos fektetésűek voltak a kövek.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...