2019. február 20., szerda

Ukrán turisták a Tengerszem-csúcson: betonvas csákány, munkáskesztyű, gumicsizma

Talán még sosem jutottak fel olyan turisták a Lengyel-Tátra legmagasabb csúcsára, akikkel szemtanúk az elmúlt napokban találkoztak a Tengerszem-csúcson (Rysy, 2499 m). Február 17-én, vasárnap egy ukrán turistacsoport jutott fel Lengyelország legmagasabb csúcsára. A csoport tagjai gumicsizmában voltak, szigetelő szalaggal körbetekerve, a kezükön munkás kesztyű volt, a jégcsákány pedig… betonvasból készült. A csoporttal több lengyel turista is találkozott, akik aznap szintén a Tengerszem-csúcson jártak, közülük egy sziléziai férfi fotókat is készített az ukránok felszereléséről. „Vasárnap reggel 6:30-kor találkoztam velük a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) felett” – mesélte el a találkozást Bartosz, aki nem akarta elhinni, amit lát, ezért lefotózta a csoportot és a felszerelésüket.

„A gumicsizmájukat ezüst színű szigetelőszalaggal tekerték körbe, hogy nem jusson bele a hó. A hágóvasként használt ékeket műanyag gyorskötözőkkel erősítették a csizmájukra, a jégcsákányként használt eszközük pedig az építkezéseknél használt betonvasból készült. A Tengerszem-csúcs felé tartottak, melyet el is értek, mivel két barátom, akik szintén a csúcson jártak aznap, látta őket fent, én viszont a Tengerszemnél lemaradtam a csoporttól. A csúcsról történő ereszkedésük is egy érdekes történet, hiszen a meglehetősen meredek ereszkedés nagy részét fenéken csúszva tették meg” – írta le Bartosz az esetet. Ereszkedés közben az ukrán csoport elvesztette az egyik házilag gyártott csákányt, melyet Bartosz és barátai megtaláltak, és magukkal vittek. A barkácsolt jégcsákányról készült fotót egy profi jégcsákánnyal összehasonlítva a galériában látható.
Az esetről szóló cikkhez természetesen többen is hozzászóltak a lengyel portálokon, és többen megjegyezték, hogy bár az ukránok felszerelése nem a legkorszerűbb volt, de a turisták legalább azzal tisztában voltak, hogy az ilyen felszerelés hasznos lehet számukra, ami sokkal jobb annál, amikor turisták tömegei mindenféle felszerelés nélkül indulnak a Tengerszem-csúcs meghódítására. „Jobb egy betonvasból készült csákány, amit tud használni a tulajdonosa, mintha nem lenne semmi nála” – mondják a hozzászólók.
Forrás és fotó: https://gazetakrakowska.pl

11 megjegyzés:

 1. Ez nekem a régi szovjet időket idézi. Nincs felszerelés, de van kedv és elszántság, gyártunk, amiből tudunk. Becsülöm őket.

  VálaszTörlés
 2. A hőskort hozták el újra. :)

  VálaszTörlés
 3. Respect! Nyilván nem gazdagok, de mégis teszik ahogy tudják.

  VálaszTörlés
 4. " Magad Uram, ha màrkàd nincsen!" :)

  VálaszTörlés
 5. Szomorú történet, ami a szegénységről szól, mégis oda akartak menni, föl akartak jutni, tudták is, hogy mire lesz szükségük és a maguk lehetősége szerint föl is készültek. Részemről minden tiszteletem!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. GK!
   Miért szomorú történet? Az a szomorú, hogy manapság minden a csili-vili márkákról szól. Ők nem szegények, hanem gazdagok, mert megteszik amit akarnak. Tudod ki a szegény? Akinek ott áll a legmárkásabb felszerelés a szekrényében, de a főnöke berendeli dolgozni, amikor ő felmenne a csúcsra. A boldogság baromira nem az általad elképzelt gazdagságon múlik. Nem kell őket sem sajnálni, sem tisztelni, nincsenek rászorulva.

   Törlés
 6. Inkább a kalandról szól, az összeszedettségről és nem a flancos felszerelésekről, a boldogságról fönn és a visszatéréskor. Ez férfi munka volt (nem mintha nők erre nem lettek volna képesek).

  VálaszTörlés
 7. Azért manapság egy jégcsákány vagy kamásli a magashegységben nem számít éppen flancos felszerelésnek...

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...