Ukrán turisták a Tengerszem-csúcson: betonvas csákány, munkáskesztyű, gumicsizma Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2019/02/20
Hirdetés
Talán még sosem jutottak fel olyan turisták a Lengyel-Tátra legmagasabb csúcsára, akikkel szemtanúk az elmúlt napokban találkoztak a Tengerszem-csúcson (Rysy, 2499 m). Február 17-én, vasárnap egy ukrán turistacsoport jutott fel Lengyelország legmagasabb csúcsára. A csoport tagjai gumicsizmában voltak, szigetelő szalaggal körbetekerve, a kezükön munkás kesztyű volt, a jégcsákány pedig… betonvasból készült. A csoporttal több lengyel turista is találkozott, akik aznap szintén a Tengerszem-csúcson jártak, közülük egy sziléziai férfi fotókat is készített az ukránok felszereléséről. „Vasárnap reggel 6:30-kor találkoztam velük a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) felett” – mesélte el a találkozást Bartosz, aki nem akarta elhinni, amit lát, ezért lefotózta a csoportot és a felszerelésüket.

„A gumicsizmájukat ezüst színű szigetelőszalaggal tekerték körbe, hogy nem jusson bele a hó. A hágóvasként használt ékeket műanyag gyorskötözőkkel erősítették a csizmájukra, a jégcsákányként használt eszközük pedig az építkezéseknél használt betonvasból készült. A Tengerszem-csúcs felé tartottak, melyet el is értek, mivel két barátom, akik szintén a csúcson jártak aznap, látta őket fent, én viszont a Tengerszemnél lemaradtam a csoporttól. A csúcsról történő ereszkedésük is egy érdekes történet, hiszen a meglehetősen meredek ereszkedés nagy részét fenéken csúszva tették meg” – írta le Bartosz az esetet. Ereszkedés közben az ukrán csoport elvesztette az egyik házilag gyártott csákányt, melyet Bartosz és barátai megtaláltak, és magukkal vittek. A barkácsolt jégcsákányról készült fotót egy profi jégcsákánnyal összehasonlítva a galériában látható.
Az esetről szóló cikkhez természetesen többen is hozzászóltak a lengyel portálokon, és többen megjegyezték, hogy bár az ukránok felszerelése nem a legkorszerűbb volt, de a turisták legalább azzal tisztában voltak, hogy az ilyen felszerelés hasznos lehet számukra, ami sokkal jobb annál, amikor turisták tömegei mindenféle felszerelés nélkül indulnak a Tengerszem-csúcs meghódítására. „Jobb egy betonvasból készült csákány, amit tud használni a tulajdonosa, mintha nem lenne semmi nála” – mondják a hozzászólók.




Forrás és fotó: https://gazetakrakowska.pl

Hirdetés
Hirdetés