Egyedülálló projekt a Bachleda-völgyben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2018/10/12
Hirdetés

Egyedülálló látogatóközpont épül a Bélai-Tátrában, melyet azonban a látogatóknak nem lesz könnyű megtalálni! A tervezők azonban gondoltak egy merészet, és az épületet oly módon ágyazták be a terepbe, hogy gyakorlatilag egyik oldalról sem lesz látható. A közvetlenül a Lombkorona tanösvény (Chodník korunami stromov) lábánál készülő épületet, ahol az étterem, kávézó mellett gyereksarok és egy környezetvédelmi oktatóterem is kialakításra kerül, így az épületet nem csak a turisták, de a diákok is használhatják majd. „Az épületet a jól ismert Compass építészeti stúdió tervezte, egy különleges épület lesz, melyet különösen vonzóvá tesz a természet szépsége és a hely varázsa. Az építkezés befejezése után a látogatóknak először is meg kell majd találni az épületet a Szepesi-Magura tetején, ugyanis úgy döntöttünk, hogy elrejtjük azt a látogatók szeme elől” – mondta el Martin Múdra, a Bachlada-völgy (Bachledová dolina) síközpont marketig menedzsere.

Az épületből a látogatók élvezhetik a Bélai-Tátra teljes panorámáját, az iskolai csoportok az oktatóteremben a természetről szóló előadásokat hallgathatnak meg, és hasznos információkhoz juthatnak a Lombkorona tanösvénnyel kapcsolatban.
„A teljes beruházás 2,8 millió €-ba kerül, az épület 2018 végén lesz hozzáférhető. A kávézó kapacitása 30 férőhely, a terasz 400, az oktatóterem 75, a gyermekmegőrző 20, az étterem pedig 190 személy befogadására alkalmas” – tette hozzá a szakember.
A Látogatóközponttal együtt folyik a felvonó építése is, az új, 10 személyes, akadálymentesített kabinos felvonóval a síelők és a turisták 7 perc alatt feljuthatnak majd a sípálya tetejére, illetve a Lombkorona tanösvényhez. A régi, 3 személyes ülőszékes felvonó nyomvonalán épülő modern, Leitner GD10 típusú felvonó kapacitása 1734 személy óránként. A nagyobb sebesség és kapacitás mellett az új felvonónak számos más előnye is lesz, a látogatók rossz időben is kényelmesen utazhatnak, biztonságosabb lesz a gyerekcsoportok szállítása teljesen akadálymentesített kabinokban. A fejlesztés egyik legfontosabb eleme az akadálymentes közlekedés biztosítása, az új felvonó és a látogatóközpont átadása után a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők lépcsők és akadályok nélkül juthatnak el a felvonó kabinjától a tanösvényig.
Az új felvonó üzembe helyezését az idei téli szezonra tervezik, ennek konkrét időpontja az időjárástól és az építkezés ütemétől függ, jelenleg még nem állt rendelkezésre pontos időpont.






Hirdetés
Hirdetés