2017. augusztus 8., kedd

Menet közben pusztulnak el a lovak a Halastónál

A lovak a fáradtságtól menet közben elpusztulnak, de a tulajdonosok mégis mindent megtesznek a turisták kiszolgálása és a még nagyobb nyereség érdekében.
Miért megy valaki a hegyekbe kirándulni, ha a lovak és a lovaskocsik segítségével akar eljutni egyik helyről a másikra, nem pedig a saját lábán, gyalogolva? Miféle örömet jelent egy ilyen utazás? Hiszen ezáltal tudatosan részesei leszünk a lovak szenvedésének, mivel azzal, hogy felhúzzák a kocsikat a hegyre, saját életüket teszik kockára. Milyen sors vár a Halastóhoz vezető úton dolgozó lovakra? Ezek a lovak túlterheltek, rosszul bánnak velük, néha betegek, gyakran kénytelenek a nem kívánatos munkát is elvégezni.
A nemzetközileg is jegyzett Viva Állatjóléti Alapítvány képviselői ellenőrzéseket végeztek néhány, véletlenszerűen kiválasztott olyan gazdaságban, amelyekből a Halastóhoz vezető útvonalon közlekedő lovaskocsikat egykor vontató lovak tucatjait tartják. Az ellenőrzések eredménye sokkolta az állatvédőket. Kiderült, hogy a forgalomból kivont lovak közül csak egyet találtak élve, jó állapotban. Ez a ló még dolgozik, igaz, csak könnyebb munkán, kisebb bricskákat vontatnak vele. A többi állat sorsa ismeretlen.

A Halastóhoz vezető úton dolgozó lovak helyzetére 2009 júliusában figyeltek fel először, amikor egy turista videón rögzítette, amint egy ló az úton haldoklik. A film eljutott az állatvédő szervezetekhez, amelyek ennek hatására hosszú távú kampányba fogtak a lovaknak ezen az útvonalon történő használata ellen. Három évvel később valaki lefotózott egy másik lovat, aki az úton feküdt.
„Cygan nem az úton múlt ki, de a dokumentumokból kiderül, hogy egy nappal később már nem élt. Egy másik ló, Jawor szívritmuszavar miatt lett rosszul és rogyott össze útközben. Szerencsére túlélte a zuhanást, egy alapítvány vásárolta meg, ott még fél évet élt, ám a kezelések nem vezettek semmilyen eredményre. Egy újabb ló, Yukon 2014 augusztusában pusztult el az úton” – mondta Anna Plaszczyk.
 
Egy Kuban nevű ló 2013-tól dolgozott a Halastóhoz vezető úton. Két év után azzal az indokkal vonták ki a munkából, hogy sántít. Hortex 7 éves volt, és Kubannal együtt kezdett el itt dolgozni. 2015-ban azonban hirtelen kiderült, hogy „ha esett az eső, megijedt az esernyőktől és az esőkabátoktól”. Őt is kivonták a munkából. Lacky 2012-től dolgozott az útvonalon. Most lenne 8 éves, tavaly egészségügyi okokból a vágóhídra küldték. Ugyancsak a vágóhídon végezte Azyl, Fidel, Burek, Rora, Eseja, Sudan és Karel. 
És ez csak néhány történet az állatokról, akik a turisták szórakoztatása és a tulajdonosok nyeresége miatt dolgoznak a nemzeti parkban. Ne legyen közömbös számunkra az állatok szenvedése. Saját lábunkat használva induljunk a hegyekbe, ne a lovak vontatta kocsikkal, hiszen láthatjuk, mennyit szenvednek emiatt!

Forrás és fotók: https://popularne.news

23 megjegyzés:

 1. A cikk mondanivalójával egyetértek. Egy hatásvadász kérdést megválaszolnék: Annak jelent örömet az ilyen utazás, aki a saját lábán nem tudná ezt az utat megtenni. Például egy nagyon kedves, mozgássérült ismerősöm, akinek talán 1 km gyaloglás is kihívás lehet. Nem mondom, hogy a kedvéért aszfaltozzák le a Tátrát, sőt! De ha már amúgy is van út, akkor hadd használhassa! A lovakon egy szigorú szabályozás is segíthetne. Pl. utasok létszámának maximalizálása, korlátozni a munkára fogható lovak életkorát, esetleg --hasonlatosan az autók műszakijához-- rendszeres hatósági állatorvosi ellenőrzés, stb.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. MEG 6 LÓ HUZZA NE KETTŐ ES FORROSAGBAN NEM.DE NINCS NYITOTT BUSZ?

   Törlés
 2. "Miért megy valaki a hegyekbe kirándulni, ha a lovak és a lovaskocsik segítségével akar eljutni egyik helyről a másikra, nem pedig a saját lábán, gyalogolva? Miféle örömet jelent egy ilyen utazás?"

  Talán élvezni akarja a látványt? Nem akar-képes mindenki sportszerűen szaladgálni a dombokon.

  "Hiszen ezáltal tudatosan részesei leszünk a lovak szenvedésének, mivel azzal, hogy felhúzzák a kocsikat a hegyre, saját életüket teszik kockára."

  A lovak nem tesznek semmit sem kockára, állatok, képtelenek mérlegelni ilyen emberi dolgokat.

  "Milyen sors vár a Halastóhoz vezető úton dolgozó lovakra? Ezek a lovak túlterheltek, rosszul bánnak velük, néha betegek, gyakran kénytelenek a nem kívánatos munkát is elvégezni."

  Hogy a macska rúgja meg! Állatként bánnak velük! Megsúgom neked, hogy ha a pacikat nem lehetne ilyen munkára befogni, nem léteznének.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát lehet, hogy te sem léteznél, ha nem lehetne mindenféle munkára befogni. Ettől még megérdemlik a lovak, hogy jól bánjanak velük, elég pihenő időt és jó kaját; pláne, hogy még profitot is termelnek. Az ilyen emberek nem emberek.

   Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  3. A ló tud kocsit húzni,de attól még nem kell túlterhelés!
   20 évet is simán elélhetnek megfelelő bánásmód és tartás mellett.

   Törlés
 3. Én is nagyon sajnálom a lovakat, de egyetértek az előző hozzászólóval. Ismerek betegséggel küzdő fiatalembert, akinek örömet okozott a lovaskocsizás, a tó, a hegyek látványa. Laikusként én is azt mondom, hogy a szigorú szabályozás, könnyű, kisebb kocsik, maximált fuvarszám, kötelező pihenőidő stb. lenne megoldás. Nem elvetendő ötlet a már régebben említett elektromos autók használata sem. Egyébként miért vannak a hegyekben felvonók? Mi a csudának kell a Giewontra libegő? Gyalog nem elérhetők? Ugye? Sokan vagyunk kirándulók, és mind más életkorban, más fizikummal.

  VálaszTörlés
 4. Mindkét részről van igazság, de azért lássuk be: Ezek a kocsik nem a mozgássérült emberekkel vannak tele. Meg a libegők sem. A dolgot komoly szabályozással lehetne megoldani, ahogy az előttem író is leírta.Ezek az állatok az emberi kapzsiság miatt jutnak erre a sorsra, a kocsi hajtóját kellett volna a helyére befogni, hogy folytassa az utat.

  VálaszTörlés
 5. Tegnap voltam itt. Két órát kellett várni a lovaskocsikra amíg sorra kerültünk. És igen, nem azért mentem hogy 7km-ert szenvedjek fel egy hegyen és utána hullára fáradjak. Kihasználják az állatokat? Igen. Mindig is tették, a városi lovaskocsik korában is ha megdöglött a ló ott hagyták. Megoldás? Több ló/kocsi, de az ugye pénz, a vállalkozások meg profitorientáltak. Másrészt a nevükben ott van hogy haszonállatok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az még nem azt jelenti, hogy ki kell őket használni. Használni valamit úgy is lehet, hogy szereted és megbecsülöd, így sokáig a rendelkezésedte fog állni, de hogyha csak kihasználsz valamit vagy valakit, akkor annak hamar vége lesz és valódi örömöd sem telik benne...

   Törlés
  2. A haszonállat nem azt jelenti, hogy egy állatot embertelenül kihasználunk. Lovakkal foglalkozom. Használjuk őket, akik a megélhetéshez bevételt és hasznot hoznak. Igen, profitorientált vállalkozás a miénk is, nem szociális intézmény. DE: vigyázunk rájuk, nem terheljük túl őket, jólétükhöz megfelelő tartási körülményt és jó minőségű takarmányt biztosítunk. Nálunk a lovak nem hullanak el 7 éves korukban. Vannak 20 év feletti lovaink és köszönik, jól érzik magukat. Egy haszonállat nem gép, hanem érző lény, akiket megillet az emberséges bánásmód, elvégre értünk dolgoznak. Nem olyan lovakkal kell elmenni kocsikázni, akik összeesnek a kimerültségtől az út szélén. Ez kinek élmény???
   Azt írtad, hogy te nem akartál szenvedni és hullára fáradni, de bezzeg a lovakat szó szerint hullára lehet fárasztani, hogy neked kényelmes legyen felmenni a hegyre. Ez nem fair...

   Törlés
  3. Téged is be kéne fogni a lovaskocsi elé! Szívesen hajtalak hogy húzzad a kocsit. Kívánok, hogy téged is hajcsanak úgy meg mint Őket. Nekik is vannak érzéseik és lelkük ami a te fajtának nincs!

   Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

   Törlés
 6. Nincs értelme olyan emberekkel vitatkozni, akik a magyar hit-és-erkölcstant hírből sem ismerik.Minden a pénz körül forog, a lélek meg kong!

  VálaszTörlés
 7. Hát mélységesen lesúlytó sok ember hozzáállása... Nem tudom egyeseknek milyen lelkületük van. Ez így helyes?! Igy van rendjén?! Mert ezeket a gyönyörű és méltóságteljes állatokat a halálba kell hajszolni mert igenis haszonállatok ezért bírniuk kell az embertelen bánásmódot ha ott csuklik össze szerencsétlen jószág és haldoklik akkor csak megvonjuk a vállunkat, mindegy csak "mi"érezzük jól magunkat. Ilyen világban élünk hát elszomorító és hányinger keltő.

  VálaszTörlés
 8. Nekem azzal nincs bajom, ha a lovacskák normál tempóban poroszkálnak, könnyű kocsit húznak! Viszont ők nem gépek, hanem érző élőlények, ráadásul ők keresik meg a "gazdának" a pénzt! Megérdemlik az odafigyelést, a megfelelő gondoskodást! Én mocskosul megbüntetném azt, aki láthatóan nem tartja jól a lovát!!!!!!

  VálaszTörlés
 9. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

  VálaszTörlés
 10. A mai napon családommal ellátogattunk a Morskie Oko-hoz.
  A számok a 9 km és a több száz méteres szintkülömbség lehet h sokaknak riasztóan hangzik de egyáltalán nem az. 40 èves nő vagyok semmilyen kondival...simán 2 óra alatt teljesítettem mindenféle megerőltetés nélkül.
  Amit én láttam az az hogy szerencsére rengetegen indulnak el gyalogosan...kicsi gyerekekkel. Ha az 5 èvesek tudják emelgetni a kis lábacskáikat kitartóan azt gondolom sokaknak menne.Lehet példát venni róluk!Nem tudom milyen lehet a lovaskocsiról figyelni az aprónépet...nekem égne az orcám az fix.
  Sok èleterős fiatalembert leányt láttam a kocsikon, sok szülőt kicsikkel,az idősebb korosztály is képviseltette magát...és kerekesszékest is láttam az is igaz hogy csak egyet.Viszont többet toltak fel a hozzátartozók.A sétálok táboràban is mindenféle korosztály jelen volt, fiataltól az öregig, sportos teszalkatútól az elhízottig, a làtszólag egészsègestől a láthatóan egeszségügyi problémával küzdő is.
  Szegény lovakat én szántam nagyon, ha az àrnyékosban hajtották őket inkább mi mentünk ki a napra helyettük.A helyzetüket megítélni én nem tudom, kemény munka az övèk az biztos. Ha felérnek csutakolják őket, kapnak enni inni és pihenőidő is van az árnyékban.
  Összességében én úgy gondolom több tátrai túrával a hátam mögött hogy ha valaki ezt nem tudja teljesíteni akkor ne ide jöjjön...keresse a laposat vagy elégedjen meg a lanovkás Gáspárra feljutással ...annak nincs lelke.
  Ez a táv nem az a táv,és nem az a nehézségi fok ahol az ember lánya kilép a komfort zónából.

  VálaszTörlés
 11. A fogat tulajdonosok mellett a helyi hatóság is ugyan olyan bűnös, mert nem ellenőrzik ezeket a pénzsóvár alakokat! Súlyos pénzbírsággal büntetni a megengedett létszám felett szállítókat,rendszeres -kötelező- állatorvosi vizsgálatot elrendelni, és mindjárt normális keretek közé kerülne a kocsikáztatás. Csak akarat kérdése mind ez.

  VálaszTörlés
 12. Elkeserítő a sok lelketlen, önző, embertelen hozzászólás. A szív szakad meg a kép láttán.

  VálaszTörlés
 13. Akkor csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal / nyugdíjas igazolvánnyal / 12 év alatt stb. lehessen felszállni ezekre a lovasfogatokra.
  Aki nem tudja igazolni, hogy rászorul, az menjen gyalog.

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...