2016. szeptember 15., csütörtök

Három-forrás – Sima-hágó

Három-forrás (1141 m) – a kék jelzésen Kis-hát alatti kereszteződés (1104 m, 0:30 ó) – jelzés nélküli elágazás az Alsó-Nefcer-vízeséshez (1160 m) – a zöld jelzés elágazása a Hincó-völgy torkolatánál (1411 m, 2:30 ó) – a zöld jelzésen a Fenyves-tavi-völgybe vezető elágazásig (1490 m, 0:15 ó) – Kolbenheyer-völgy – Retesz-hágó (1879 m, 1:20 ó) – a piros jelzésen Sima-hágó (1993 m, 0:15 ó). Vissza ugyanezen az útvonalon 4:30 óra. Teljes menetidő 9:20 óra. 
A Három-forrás erdészháztól a kék jelzésen indulva eleinte egy tisztáson, majd az erdőn át emelkedünk felfelé, keresztezzük a Kis-hát alacsony hegyhátát, majd hosszú szerpentinen ereszkedünk le a Kapor-völgyben lévő útelágazáshoz. Innen a Kapor-völgyben futó aszfaltozott erdei úton enyhe emelkedéssel tartunk felfelé a völgyben, néhány alkalommal keresztezve a Kapor-patakot. Az út jobb oldalán látható a Kriván (2494 m) hatalmas tömbje, a völgy bal oldalát a Liptói-Tátrához tartozó Liptói-tető gerince alkotja, amelynek legmagasabb pontja a Nagy-Kapor-tető.

A Kriván alatti, turisták előtt elzárt Nefcer-völgy hatalmas küszöbén található az Alsó-Nefcer-vízesés, amelyhez egy jobbra elágazó rövid ösvényen juthatunk el. A völgy felső részében tisztásokon és erdős területeken keresztül érjük el a Hincó-völgybe vezető útelágazást. Innen a zöld jelzésen folytatjuk tovább utunkat a Retesz-hágóba vezető újabb útelágazásig. Innen továbbra is a zöld jelzésen, fárasztó emelkedéssel megyünk egyre feljebb a Kolbenheyer-völgyben a Retesz-hágóig, ahonnan utunk a piros jelzésen folytatódik tovább a Sima-hágóba. A Kolbenheyer-völgyben elhaladunk a kicsiny Kolbenheyer-tó mellett, visszanézve pedig a Fenyves-völgyi-vízesés zuhatagára nyílik szép kilátás.

FIGYELEM:
Ø  A Kapor-völgyben futó kék jelzésű turistaút a Nefcer-völgy torkolatáról felfelé november 1. és június 15. között a téli zárlat miatt lezárva!
Az út nehézsége: közepesen nehéz, egész napos túra.
Az útvonal látnivalói:
Ø  Alsó-Nefcer-vízesés – 80 m-es magasságával a Felvidék legmagasabb vízesése a Nefcer-völgy alsó részén.
Ø  Kolbenheyer-tó (1737 m).
Ø  Fenyves-völgyi-vízesés – 30 m magas vízesés a Fenyves-tavi-völgyben.
Ø  A Kapor-völgy (Kôprova dolina) szlovák elnevezése a havasi gyepek övezetében előforduló, sárga szárú havasi medvegyökér (Ligusticum mutellina) szlovák nevéből (kôprovníček bezobalový) származik, amely az egész vegetációs időszakban megtalálható a völgyben.
Az útvonal teljes hossza: 11,4 km.
Legmagasabb pont: Sima-hágó (1993 m)
Legalacsonyabb pont: Három-forrás (1141 m.)
Szintkülönbség: 852 m.
Lehetséges útvariációk:
Ø  Vissza Podbanszkóra a Csendes-völgyön: Sima-hágó (1993 m) – a piros jelzésen Retesz-hágó (1879 m, 0:15 ó) – Száraz-hágó alatti elágazás (1265 m, 1:30 ó) – a sárga jelzésen Podbanszkó (950 m, 3:15 ó). Teljes menetidő 9:35 óra.

Forrás és magassági profil: http://kamnahory.sk; 250 tátrai túra; Fotó: fotky.sme.sk

2 megjegyzés:

 1. a Fenyves-(Alsó-Szmrecsini)-tavi völgybe vezető elágazás környéke medve komák egyik lakhelye, némi zajt nem árt verni, ha arra járunk! Gál Zoltán

  VálaszTörlés
 2. Sziasztok!
  Tegnapelőtt Háromforrástól felmentünk a Fenyves-tóig és vissza.
  Mit mondjak... nem esett, maci nem jött, alig volt valaki rajtunk kívül (inkább bicajosok a vízesésig), a völgy pedig finoman szólva is gyönyörű, főleg a felső része.
  Aki nem feltétlenül a magasba tör, az ki ne hagyja semmi áron, de a "zergéknek" is érdemes végigjárni. Mi még biztosan megyünk oda.
  Szép túrát!
  Lackó

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...