Történelmi épületek makettjei – Ótátrafüred, Csáky-ház Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2016/05/11
Hirdetés
Az 1900-ban felépített Csáky-ház a Nagyszálló felépítése előtt Ótátrafüred leglátványosabb épülete volt. Ezt a gyönyörű, egzotikus elemekkel díszített 2 szintes, 44 szobás favázas épületet a Tátra-szerte ismert építész Hoepfner Guidó tervei alapján az iglói Hermann Henrik építész építette. Éjszaky József így ír róla 1903-ban: „Első helyen áll az uj Csáky-ház lakályosságával és ízléses berendezésével.” Az épület földszintjén vendéglőt, déli homlokzatának emeleti részein kis saroktornyokat alakítottak ki, az épület mögött kis park várta a pihenésre vágyó fürdőközönséget. 1916-ban a Csáky-házat összeépítették a Scepusia villával, kialakítva ezzel a Tátra szanatóriumot. Az épületegyüttest a II. világháború után munkásszállóként használták, majd az 1960-as években a volt Scepusia villát lebontották. 1980-ban az egykori Csáky ház emeleti része leégett, megmaradt alsó szintjének utcafrontján cukrászda, bankfiók, hátsó részében pedig a Tátra Panzió található.

Az épület 1:100 méretarányú modellje jelenleg Ótátrafüreden az eredeti épületből megmaradt Penzión Tatra épületében található cukrászdában látható kiállítva. A makettet Oto Jalčovík készítette.



































Forrás és fotók: http://www.nostalgicketatry.sk; Ján Gašpar: Staré pohľadnice rozprávajú; Nagy Árpád: Tátrai hangulatok.
Hirdetés
Hirdetés