Megemlékezés a Szimbolikus temetőben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2015/11/16
Hirdetés
Október utolsó szombatján ebben az évben is megtartották az immár hagyományos megemlékezést a hegyek áldozatairól a Magas-Tátrában, az Oszterva lábánál található Szimbolikus temetőben. Ezúttal is rokonok, barátok, hozzátartozók gyűltek össze az emlékhelyen, hogy némán tisztelegjenek azok emléke előtt, akiket a határtalanul szerették a hegyeket, és akik ezek között a hegyek között veszítették életüket. A korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is tovább bővült az emlékhelyen elhelyezett emléktáblák száma. „Ebben az évben nyolc új táblán kilenc áldozat neve olvasható” – mondta Štefan Zavacký, a TANAP Állami Erdészetnek (Štátne lesy TANAPu) a Szimbolikus temetőt felügyelő területi részlegének vezetője.

Az új emléktáblák közül az egyiken Ľubor Beneš neve olvasható, aki a Közép-orom megmászása közben zuhant le 2003-ban. Egy másik tábla Jolka Gallikováról emlékezik meg, aki 1984-ben a hirtelen időjárás változás következtében veszette életét a Róth Márton-csúcson. Miroslav Poláš 2015-ben a Tompa-hegy megmászása közben zuhant le és vesztette életét. Ján Hromádka 2007-ben a Jordán-résben történő mázsás közben zuhant le, Michal Hnidka hegyimentő és hegyi vezető 2013-ban hegyivezetés közben vált egy végzetes lavina áldozatává a Sátán csúcsa alatt. Martin Dobrucká 2015-ben a Vörös-tavi-csúcsról történő ereszkedés során csúszott ki és vesztette életét. Az egyik új emléktáblán két áldozat neve is olvasható, közülük az egyik Dionýz Kuráň, akit a Késmárki-csúcs északi falán lavina sodort le, a másik pedig Janka Šofranka, aki 2012-ben a Mont Blanc Freney-pillérének szóló megmászása során zuhant le.
A Szimbolikus temetőben jelenleg 352 táblán 492 áldozat neve olvasható. Közülük a legrégebben bekövetkezett tragédia áldozata Wachter Jenő volt, aki 1905-ben a Simon-toronyról történő ereszkedés során egy korábbról a falban hagyott ereszkedő gyűrű szakadása következtében zuhant le és vesztette életét. A Szimbolikus temető szerves részét képezik a gyetvai (Detva) fafaragók által készített keresztek. Jelenleg 77 kereszt van felállítva a temetőben, ezek közül 47 már régebben is itt állt, 30 keresztet azonban nemrégiben állítottak fel. Közülük két nagy kereszt a temető két bejáratát díszíti. „Ebben az évben a már korábban felállított keresztek közül 12 keresztet az eredeti helyén újítottunk fel. Öt keresztet, melyeket egy szemétgyűjtési akció keretében szállítottunk el a temetőből, a tél folyamán felújítjuk, majd tavasszal ismét felállítjuk az Oszterva sziklái alatt. Így fokozatosan új festékréteget kapnak az időjárás szeszéjeinek egész évben kitett régi keresztek” – mondta a TANAP munkatársa.
A Szimbolikus temető a TANAP Állami Erdészete, ezen belül egy öt tagú kuratórium felügyelete alá tartozik. A TANAP dolgozói végzik az utak, járdák, lépcsők, korlátok, kerítések karbantartását, biztosítják a kápolna és a keresztek állagmegóvását, gondoskodnak a temető tisztaságáról, és ők hagyják jóvá a temetőben elhelyezni kívánt új emléktáblákat. Az 1934-ben létesített temetőt a turisták 1940-től látogathatják.

 

Videó:



Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; http://poprad.korzar.sme.sk, Fotó: tatryportal.sk
Hirdetés
Hirdetés